(P) Progresul jocurilor online

(P) Progresul jocurilor online
Citeste mai mult despre: jocuri de noroc
Autor: Diana Oprea Data publicarii: 02 August 2021

Jocul ca activitate de divertisment și socializare a avut parte de o popularitate ridicată în rândul oamenilor dintotdeauna, acest neținând cont de vârsta, sexul, rasa și statutul social al jucătorului.

Am putea spune că, în prezent, datorită internetului și a diferitelor gadgeturi de pe care poate fi accesat, jocul face parte, într-o formă sau alta, din viața de zi cu zi a fiecărui om cu afinitate spre genul acesta de divertisment. 

Datorită avansului tehnologic, care nu a făcut decât să optimizeze industria jocurilor, putem să ne jucăm oricând și oriunde, și de pe orice dispozitiv. Fie de pe telefonul mobil, televizor, tabletă,  calculator, sau, mai nou, ceasul de mână suntem la doar un click distanță de un joc de șah sau o partidă de texas holdem poker online

Industria înfloritoare a jocurilor online

La începutul anilor 90, apariția internetului a produs transferul multor jocuri deja existente în mediul fizic în cel virtual, cum s-a întamplat în cazul șahului, a pokerului și a multor altor jocuri de societate. Popularitatea acestor jocuri a crescut considerabil în rândul iubitorilor, care acum nu mai sunt nevoiți să se deplaseze în diferite locații și să stabilească întalniri cu eventuali oponenți ci pot oricând să se joace din confortul propriei case.

Industria jocurilor online, jucate pe diverse platforme pe internet, este estimată să valoreze, în 2023, 192 miliarde de dolari la nivel mondial, conform datelor oferite de VisualCapitalist.com, iar jocurile pe telefonul mobil par să fie viitorul, ele câștigând din ce în ce mai multă atenție și utilizatori.  Fiind o piață în plină creștere, și numărul jucătorilor online este și el în creștere, el fiind estimat să depășească 1.2 miliarde în 2025.

Etapele popularității jocurilor online

Jucătorii descoperă o nouă dimensiune a jocurilor, în 2003, când, prin apariția platformei Steam le este permis să cumpere jocuri online și să scrie recenzii despre experiența pe care au avut-o jucându-le. Acest lucru a ajutat foarte mult la creșterea numărului de jucători și la menținerea unei comunități loiale și unite.  În 2004, lumea jocurilor online abia începe să-și descopere potențialul, când World of Warcraft devine primul joc online care atinge numărul de 10 milioane de jucători. Trei ani mai târziu, în 2007,  industria jocurilor se îndreaptă spre alte orizonturi, și introduce jocurile online pentru telefonul telefonul mobil. În 2009, Minecraft depășeste orice record și reușește să se vândă peste 176 de milioane de exemplare în întreaga lume. Tot în 2009, Apple începe să vândă și aplicații online. 

Alte etape importante străbătute de jocurile online, care trebuie neapărat menționate, sunt cele care au avut loc în 2015,  când numărul jucătorilor online a depășit limita de 1.5 miliarde, în 2016, când odată cu jocul Pokemon Go a apărut un nou tip de joc, și in 2019 când Google a creat Stadia, o platformă de jocuri online care funcționează în Cloud și care permite jucătorilor să se joace fără a avea nevoie de o consolă. 

Jocul de poker și internetul 

Unul dintre cele mai populare jocuri din ziua de azi este pokerul online, acesta fiind accesat zilnic de milioane de jucători din întreaga lume. Aceștia au avut pentru prima dată ocazia să participe la o partidă virtuală, în 1999, cu ajutorul primului website de poker online Poker Planet. Mai târziu, în 2003,  jocul de poker a suferit o explozie în popularitate prin transmiterea în direct a turneului de World Series of Poker organizat de Pokerstars. Câștigul fenomenal de 2.5 milione de dolari obținut de Chris Moneymaker, care a participat la turneu cu un buy-in de 40 de dolari, a ridicat speranțele multor visători și a dus la lansarea a mai multor turnee de poker online. 

Și în România pokerul se bucură de o popularitate crescândă, românii numărându-se printre cei mai activi și mai dedicați jucători de poker online. Numărul lor este estimat să depășească 100.000, iar a celor care joacă poker la nivel profesionist, 2000. 

Internetul și accesul rapid la jocul profesionist de poker

Mediul virtual oferă jucătorilor începători de poker posibilitatea de a urmări în direct partidele dintre jucătorii profesioniști, și acces la comentariile și tacticile acestora. La rândul lor, mulți jucători profesioniști renumiți, cunoscuți chiar și printre cei care nu sunt câtuși de puțin interesați de poker, cum ar fi Daniel Negreanu, se folosesc de internet că să împărtășească sfaturi, anecdote, și strategii cu fanii și cu cei care le urmăresc canalul de transmisie. 

Deși a fost mult timp considerat joc de noroc, de-a lungul timpului, jucătorii profesioniști de poker au reușit să dovedească că e mai mult un joc al minții decât un joc de cărți, ei fiind nevoiți să se folosească de intuiție și psihologie umană, de cunoștinte de matematică și de statistică, de rațiune și de strategie ca să-și înfrunte oponenții și să câștige partida. În ziua de astăzi, complexitatea jocului de poker este recunoscută la nivel mondial, ea ajungând să fie studiată și în mediul universitar. 

Licența ONJN nr. L1160654W000324

Program Acasa TV
 • Joi
 • 06:15 Jocul cu focul
  105 min
  08:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  09:00 Calea spre iertare
  60 min
  10:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  11:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  12:00 Aproape de iubire
  60 min
  13:00 Casatoriti pe nevazute - Australia
  90 min
  14:30 Banii sau dragostea?
  75 min
  15:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  16:00 Jocul cu focul
  120 min
  18:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  22:00 Calea spre iertare
  60 min
  23:00 Mancare pe care
  60 min
  00:00 Aproape de iubire
  60 min
  01:00 Iubirea are numele tau
  45 min
  01:45 Calea spre iertare
  45 min
  02:30 Sa invingi trecutul
  45 min
  03:15 Mancare pe care
  60 min
  04:15 Acasa la romani
  75 min
  05:30 Lasa-ma sa zbor
  30 min
  06:00 Jocul cu focul
  120 min
Modifică setările cookies