(P) Hote incorporabile vs hote telescopice

(P) Hote incorporabile vs hote telescopice
Data publicarii: 09 August 2020

Atunci când îţi proiectezi bucătăria este important să iei în calcul modul în care vei asigura eliminarea aerului cald, a aburilor, a fumului şi a mirosurilor generate în timpul pregătirii mâncării. Cea mai bună soluţie pentru a rezolva această problemă este instalarea unei hote de bucătărie.

În funcţie de preferinţe, de locul de care dispui pentru instalare, de buget, de design şi necesităţi, vei avea de ales între mai multe modele şi tipuri de hotă, două dintre acestea fiind hotele incorporabile sau integrate şi hotele telescopice sau de tip baldachin. 

Hotele de aragaz

Hotele de aragaz sunt utilizate pentru a extrage grăsimea din aer, aburii, fumul şi mirosurile generate în timpul preparării mâncării. Scopul acestora este de a asigura un mediu cât mai confortabil, de a elimina riscurile incendiilor şi, totodată, de a ajuta la menţinerea curăţeniei într-o bucătărie. Hotele de aragaz sunt disponibile în diferite stiluri, în diferite dimensiuni, pot fi integrate în corpurile de mobilier sau telescopice.

Amândouă sunt foarte puţin vizibile şi necesită filtre speciale, mult mai important fiind modul în care ventilează şi curaţă aerul de fum, mirosuri şi grăsime.

Filtrarea aerului prin expulzarea în exterior

O hotă de bucătărie care extrage aerul şi îl elimină în exterior funcţionează mult mai eficient decât o hotă care absoarbe aerul, îl curăţă de grăsimi şi mirosuri printr-un filtru de carbon şi îl readuce în bucătărie. Acest sistem de ventilaţie se regăseşte atât la hotele încorporate, cât şi la cele telescopice.

Dacă ai optat pentru o hotă cu sistem de ventilaţie care elimină aerul afară, vei avea nevoie doar de un filtru pentru grăsimi din metal, ceramică sau lână. 

Acest sistem, prezintă dezavantajul că, prin expulzarea aerului din interior se pierde şi căldură, ceea ce duce la creşterea facturii de încălzire dacă eşti în perioada rece. Dar, pe timpul perioadei calde, prezintă avantajul de a răcori bucătăria. 

Filtrarea aerului prin recirculare

În cazul în care hota de bucătărie utilizează un mod de recirculare a aerului, este nevoie de un filtru de grăsime din aluminiu, şi, totodată, de un filtru de cărbune sau carbon pentru a elimina grăsimile, aburii şi mirosurile din aerul de deasupra plitei. Filtrul de cărbune îndepărtează mirosul din aer care va fi reciclat în bucătărie. Cu acest sistem căldura nu se pierde, ceea ce este un avantaj în anotimpurile reci şi un dezavantaj în anotimpurile călduroase. Atât hota încorporată, cât ţi cea telescopică pot folosi acest sistem de recirculare a aerului.

Filtrele de cărbune sau de carbon necesită înlocuire periodică, în vreme ce filtrul de aluminiu se poate curăţa cu apă şi săpun.

Filtrul de grăsime

Am văzut că filtrele de grăsime sunt prezente pe toate tipurile de hote de extracţie a aerului, indiferent de model. El se regăseşte atât la hotele încorporate, cât şi la cele telescopice, sunt vizibile în partea inferioară a hotei şi sunt confecţionate din aluminiu, oţel inoxidabil, ceramică sau lână. 

Filtrele de grăsime trebuie curăţate sau înlocuite în mod regulat, în funcţie de frecvenţă de utilizare a hotei şi de volumul de aburi rezultaţi în urma gătitului. De obicei, filtrele necesită curăţare după 4 - 8 săptămâni. Cele metalice sau de ceramică se pot introduce în maşina de spălat vase pentru curăţare, în vreme ce filtrele de lână sunt de unică folosinţă, deci vor trebui înlocuite. 

Unele hote includ un indicator de saturaţie care arată când a sosit momentul în care filtrul trebuie curăţat sau schimbat. 

Filtrul cu cărbune

Filtrul cu cărbune este montat pe hotele care reciclează aerul din bucătărie, şi se regăseşte atât la hotele încorporate, cât şi la cele telescopice. Rolul acestora este de a îndepărta mirosurile rezultate în timpul pregătirii mâncării. Sunt poziţionate sub filtru de grăsime, astfel încât aerul care trece prin ele să nu fie gras. 

Filtrele cu cărbune pot fi curăţate, dar trebuie înlocuite la fiecare 9 - 12 luni, în funcţie şi de gradul de utilizare a aragazului. 

Hotele integrate sau încorporate

Hotele încorporate pentru aragaz sunt perfecte pentru cei care doresc uniformitate în mobilierul din bucătărie şi nu îşi doresc să creeze impact vizual. Aceste hote de aragaz sunt încorporate în dulapurile suspendate de deasupra plitei de lucru, fiind mai mult sau mai puţin mascate de mobilierul din bucătărie. În funcţie de model, în partea superioară a acestei hote există un spaţiu destinat stocării ustensilelor de gătit sau a condimentelor. 

Hote telescopice sau baldachin

Hotele de aragaz telescopice sunt instalate într-un dulap de perete şi se utilizează după extindere prin tragerea unui sertar telescopic. În acest mod, hotele telescopice permit mărirea suprafeţei de extragere a aerului. După utilizare, sertarul se pliază la loc, ceea ce minimizează impactul vizual al hotei care este aproape invizibilă.

În final, atât hotele încorporate, cât şi cele telescopice au în comun faptul că sunt cât mai puţin vizibile şi totodată, amândouă funcţionează prin aceleaşi sisteme de extragere a aerului şi necesită aceleaşi filtre. 

Program Acasa TV
 • Joi
 • 06:15 Jocul cu focul
  105 min
  08:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  09:00 Calea spre iertare
  60 min
  10:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  11:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  12:00 Aproape de iubire
  60 min
  13:00 Casatoriti pe nevazute - Australia
  90 min
  14:30 Banii sau dragostea?
  75 min
  15:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  16:00 Jocul cu focul
  120 min
  18:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  22:00 Calea spre iertare
  60 min
  23:00 Mancare pe care
  60 min
  00:00 Aproape de iubire
  60 min
  01:00 Iubirea are numele tau
  45 min
  01:45 Calea spre iertare
  45 min
  02:30 Sa invingi trecutul
  45 min
  03:15 Mancare pe care
  60 min
  04:15 Acasa la romani
  75 min
  05:30 Lasa-ma sa zbor
  30 min
  06:00 Jocul cu focul
  120 min
Modifică setările cookies