(P) De ce sunt de preferat anvelopele de iarnă în locul celor all-season?

(P) De ce sunt de preferat anvelopele de iarnă în locul celor all-season?
Autor: Madalina Maftei Data publicarii: 21 Februarie 2024

Există din ce în ce mai des auzită situația celor care preferă ca, în loc de anvelope de iarnă, să utilizeze anvelope all-season iarna și anvelope de vară vara. Sau, mai mult, anvelope all-season și să scape de toată tevatura schimbărilor în funcție de anotimp. Dar este asta o soluție justă, sau doar una aparent corectă economic?

În mod cert o anvelopă all-season costă mai puțin decât o anvelopă de vară și una de iarnă, pe același segment de pneuri. Nu vorbim acum de un pneu premium all-season și două anvelope de buget. Nu punem în discuție calitatea acestora ci doar caracteristica de utilizare. Dacă pentru o flotă de vehicule această soluție poate părea foarte bună pentru reducerea stresului pe departamentul logistic, pentru utilizarea personală situația este diferită. Vă doriți cea mai sigură soluție pentru mașina dumneavoastră. Alegerea anvelopei de vară pentru sezonul cald este, categoric, cea mai bună soluție. Aceasta va avea un randament energetic bun, va avea o aderență potrivită și nici nu vă va obosi la drumuri lungi cu un nivel ridicat de zgomot. Pe de altă parte anvelopele all-season, din cauza striațiilor și șanțurilor adânci de pe profil, vor fi mai puțin aderente și vor fi mai zgomotoase. Iarna, ce-i drept, se vor comporta mai bine decât un set de pneuri dedicate sezonului estival, dar vor fi inferioare unora dedicate sezonului rece.

Anvelopele all-season chiar dacă au șanțuri care să permită evacuarea rapidă a apei și zăpezii dintre striuri, nu vor fi foarte eficiente pe zăpadă. Pe un asfalt ud, la temperaturi scăzute, vor fi decente și, uneori, chiar ușor superioare celor de iarnă. Asta până când zăpada își face simțită prezența, culoarea asfaltului începe să nu se mai vadă și totul devine alb. În acel moment deja cei care au pneuri all-season încep să simtă diferența prin alungirea distanțelor de frânare, pierderea aderenței chiar la viteze mici și uneori imposibilitatea de a controla un derapaj. Chiar dacă mașinile moderne au tot felul de sisteme electronice de control al stabilității, nu pot face nici acelea minuni. Au limite și, de regulă, când le ating nu mai sunt eficiente.

Așadar, utilizarea anvelopelor all-season pe întreg anul nu aduce decât un avantaj financiar la achiziția pneurilor și prin faptul că nu se mai cheltuie bani cu schimbarea pe sezon. Totodată există, din păcate, tendința ca cei care au astfel de pneuri să nu mai calce printr-o vulcanizare până când nu au nevoie de alte anvelope. Cu alte cuvinte nu-și vor mai verifica nici unghiurile direcției, nici echilibrul roților și nici nu vor face rotația pneurilor la fiecare 20,000 km. Prin urmare, la o utilizare corectă, nu se va economisi timp cu schimbarea acestora. Singura diferență ar fi că nu va mai trebui să le transportați în portbagaj de acasă la stația service și retur. Dar, dacă alegeți să vă depozitați roțile la hotelul de anvelope al vulcanizării respective, atunci nici asta nu va mai fi nevoie, și vor fi depozitate și corespunzător. Prin urmare, singurul avantaj ar putea fi cel economic, prin care achiziționați un singur set în loc de două. Dar este oare așa?

Dacă un set de anvelope rezistă aproximativ 60.000 km în condiții de utilizare normală (aproximativ trei ani), rezultă că după acest timp sau număr de kilometri va trebui să schimbați setul de pneuri all-season dacă le utilizați tot anul. În schimb, dacă utilizați două seturi, atunci rezultă că la un rulaj mediu anual de 20,000 km cele două rânduri de anvelope (vară-iarnă) le veți schimba după șase ani. În general, două seturi de anvelope all-season costă mai mult decât un set de anvelope de iarnă și unul de pneuri de iarnă. Prin urmare, nici argumentul economic nu mai stă în picioare. Dacă, în schimb, aveți o flotă de vehicule și nu vă interesează de echilibrare sau schimb de pneuri pentru că oricum după trei ani veți schimba toate mașinile din parc, atunci da, costurile vor fi mai mici. Pentru orice altă situație însă, alegeți cu încredere un set de vară și unul de iarnă.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L. 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Leylifer
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Leylifer
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Leylifer
    75 min
    02:15 Trei surori
    150 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies