(P) Cum să alegi motocoasa potrivită pentru nevoile tale

(P) Cum să alegi motocoasa potrivită pentru nevoile tale
Data publicarii: 16 Septembrie 2020

Motocoasele ar trebui să fie echipamente de nelipsit din orice gospodărie. Durata lor de folosire se întinde pe tot parcursul anului și acoperă o gamă largă de lucrări:

 • Tăiat iarba
 • Curățatul peluzelor
 • Curățatul spațiilor verzi
 • Defrișat buruieni sau arbuști
 • Cosit

Acestea se clasifică în mai multe categorii: motocoase pentru hobby, motocoase semiprofesionale sau motocoase profesionale, dar care este unealta potrivită pentru tine și nevoile tale?

Alege o motocoasă în funcție de modul în care funcționează

În funcție de modul de funcționare, motocoasele pot fi cu acumulatori, electrice sau pe benzină.

 • Motocoasele cu acumulatori elimină riscul de tăiere a cablului (care apare în cazul celor electrice) și sunt mai flexibile, pot fi folosite oriunde ai nevoie, fără a avea o sursă de energie în apropiere. Dezavantajele acestor motocoase sunt bateriile care au un timp limitat de 30-40 de minute în care pot fi folosite, iar timpul de încărcare poate fi unul mai îndelungat.
 • Motocoasele electrice sunt ușor de folosit atunci când ai la îndemână o sursă de curent. Dezavantajul lor este lipsa flexibilității, deoarece nu pot fi folosite la distanțe mai îndepărtate de surse de curent și există pericolul tăierii cablului în timpul muncii.
 • Motocoasele pe benzină sunt mai puternice decât celelalte două tipuri și sunt recomandate pentru zone cu iarbă mai înaltă, unde cositul manual se face cu greutate. Având în vedere că nu sunt legate de o sursă de energie, acestea sunt flexibile și pot fi folosite oriunde ai nevoie. Cel mai mare dezavantaj al lor este greutatea mare, care le face mai greu de manevrat. Pe lângă acest lucru, elimină noxe și scot zgomot, ceea ce te poate încurca dacă locuiești într-un cartier liniștit.

Alege o motocoasă în funcție de sistemul de tăiere

Înainte de a achiziționa o motocoasă, fă-ți un plan și află ce vei tăia cel mai des cu ea. În funcție de acest lucru, poți să alegi una dintre următoarele opțiuni:

 • Motocoasa cu tăiere prin fir se folosește de un fir de nailon care poate tăia cu precizie iarba sau vegetația mai moale. Sub efectul forței centrifuge, acesta se rigidizează, oferind o modalitate eficientă de-a cosmetiza grădina.
 • Prin faptul că este maleabil, materialul poate trece cu ușurință peste eventualele obstacole și este ușor de înlocuit în cazul în care firele se rup.
 • Dezavantajul acestui model de tăiere este că îi scade eficiența la suprafețe mai mari, lucrul devenind obositor.

Motocoasa cu tăiere prin cuțite se folosește de un cap cu două-trei lame din oțel pentru a tăia ierburi mai dese, buruieni sau tufișuri mici. Eficiența cuțitului este mai bună decât cea a firului și acest tip de motocoasă poate fi folosit pe suprafețe mai mari.

Motocoasa cu tăiere prin discuri poate fi folosită pentru tăierea tulpinilor sau a crengilor mai dure și se folosește de un disc cu mai mulți dinți. Acest model nu este indicat pentru finisare, precum cel cu fire, și se poate strica ușor dacă se lovește de pietre sau alte obiecte dure.

Din fericire, mulți producători oferă capuri interschimbabile, așa că dacă ai nevoie de o motocoasă pentru mai multe aplicații, poți să folosești varianta potrivită pentru acțiunea respectivă.

Alege o motocoasă în funcție de dimensiuni și formă

Dacă modul în care arată, dar și dimensiunea lor este importantă pentru tine, atunci poți să alegi o motocoasă dintre următoarele trei modele:

 • Motocoase cu mâner - sunt utile pentru suprafețe mici de teren, au un mâner pentru ghidare și o suprafață pentru susținere.
 • Motocoase cu ghidon și ham - oferă un control mai sigur asupra motocoasei, în detrimentul volumului și a greutății. Sunt recomandate pentru suprafețe mai mari de 200 de metri pătrați și reprezintă un compromis acceptabil între eficiență și dimensiune.
 • Motocoase cu rucsac - modele de mare putere, în general, fiind echipate cu un rucsac pentru combustibil sau acumulatori și fiind cele mai potrivite pentru terenuri mai mari.

Acestea sunt câteva moduri prin care poți să determini motocoasa potrivită pentru tine. Alege ce este mai bun pentru grădina ta și spor la treabă!

Program Acasa TV
 • Joi
 • 06:15 Jocul cu focul
  105 min
  08:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  09:00 Calea spre iertare
  60 min
  10:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  11:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  12:00 Aproape de iubire
  60 min
  13:00 Casatoriti pe nevazute - Australia
  90 min
  14:30 Banii sau dragostea?
  75 min
  15:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  16:00 Jocul cu focul
  120 min
  18:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  22:00 Calea spre iertare
  60 min
  23:00 Mancare pe care
  60 min
  00:00 Aproape de iubire
  60 min
  01:00 Iubirea are numele tau
  45 min
  01:45 Calea spre iertare
  45 min
  02:30 Sa invingi trecutul
  45 min
  03:15 Mancare pe care
  60 min
  04:15 Acasa la romani
  75 min
  05:30 Lasa-ma sa zbor
  30 min
  06:00 Jocul cu focul
  120 min
Modifică setările cookies