(P) Cum să alegi în 4 pași simpli mănuși rezistente la substanțe chimice?

(P) Cum să alegi în 4 pași simpli mănuși rezistente la substanțe chimice?
Data publicarii: 31 Iulie 2020

Probabil s-a întâmplat de multe ori să îți pui întrebarea: “De ce să port mănuși? Sunt atent tot timpul, iar șansele de-a mă accidenta sunt foarte mici.” 

Însă pericolele sunt reale și prezente la tot pasul și este de ajuns o clipă de neatenție pentru a declanșa un eveniment nefericit. 

Mănușile au o importanță deosebită împotriva substanțelor chimice. De aceea, ele devin obiectul principal când vine vorba de protecția mâinilor. Dar cum alegi mănușile potrivite? 

Pe piață există o gamă largă de mănuși de protecție, cu siguranță le vei găsi pe cele potrivite atât din punct de vedere al activității pe care o desfășori, cât și din punct de vedere al materialului sau mărimii acestora.

Dacă urmezi acești 4 pași, vei ști cu siguranță ce să alegi!

1. Analizează mediul înconjurător și evaluează posibilele riscuri

Fiecare tip de mănușă are domenii diferite de utilizare. Este indicat să nu folosești același tip pentru mai multe întrebuințări. 

Pentru a face alegerea corectă în privința mănușilor de care ai nevoie, trebuie să identifici riscurile la care te expui. De aceea, trebuie să știi cu exactitate ce substanțe chimice utilizezi (acizi, baze, solvenți etc), precum și concentrația și toxicitatea acestora.

2. Ține cont de durata contactului cu substanțele chimice

După ce ai identificat potențialele riscuri la care te supui în timpul activităților specifice, trebuie să stabilești cât timp și cât de des vei intra în contact cu substanța chimică. Durata contactului poate fi: de scurtă durată sau de lungă durată.

Contactul de scurtă durată cuprinde potențiale scurgeri sau stropiri accidentale cu diferite substanțe periculoase, manipularea unor agenți cu potențial infecțios sau contaminarea unor elemente în timpul manipulării.

Contactul de lungă durată include situații precum manipularea unor substanțe cu un grad mare de contaminare, scufundarea mâinilor într-o substanță chimică sau potențial periculoasă.

3. Alege materialul corespunzător

După ce știi cu ce tip de substanțe intri în contact, inclusiv riscurile la care te expui, poți folosi aceste informații pentru a alege mănușile potrivite activității respective. 

Mănușile din PVC

Sunt o alegere perfectă datorită raportului său excelent preț-calitate. Sunt foarte potrivite pentru a lucra cu acizi și substanțe alcaline, ulei hidraulic și sunt ideale pentru lucrările de întreținere într-un mediu umed. 

Mănușile din PVC asigură o aderență foarte bună și sunt rezistente la abraziune.

Cu toate acestea, dacă ești în căutarea protecției împotriva solvenților organici, este mai bine să nu alegi mănușile din PVC. Mai mult, acesta nu este un material potrivit pentru mediile calde, din cauza rezistenței sale scăzute la căldură.

 

Exemple de industrii și activități:

 • pescuit
 • mecanică
 • construcție
 • industria chimică și petrolieră

Mănușile din latex

Pot fi utilizate pentru a proteja împotriva diferitelor soluții chimice apoase (acid azotic, acid sulfuric, metanol). 

Sunt extrem de suple și, prin urmare, sunt confortabile de purtat. De asemenea, sunt foarte rezistente la riscurile de tăiere și zgârieturi, ideale dacă lucrezi cu obiecte ascuțite în același timp.

De reținut este faptul că unele persoane sunt alergice la latex. Verifică acest lucru înainte de a le utiliza. 

Exemple de industrii și activități:

 • agricultură
 • industria farmaceutica
 • industria alimentară 

Mănușile din nitril sunt perfecte dacă dorești să combini avantajele latexului și PVC-ului. Te protejează de tăieturi și abraziuni.

Nitrilul este foarte potrivit dacă ai nevoie de protecție împotriva solvenților si diluanților. Aceste mănuși sunt recomandate pentru lucrări precum prepararea și aplicarea vopselei sau tratarea și finisarea lemnului.

Este utilizat pe scară largă în industria alimentară, astfel încât să poți gestiona în siguranță diferite alimente.

Dezavantajul nitrilului este că poate fi mai puțin flexibil. Unele persoane suferă, de asemenea, de alergii, deci verifică toate acestea înainte de-a le folosi.

Exemple de industrii și activități:

 • industria alimentară 
 • finisarea lemnului
 • pictură

Mănușile din neopren

Dacă lucrezi frecvent cu produse pe bază de petrol, grăsimi sau combustibil, atunci aceasta este o alegere bună. De asemenea, oferă o protecție excelentă împotriva acizilor și a substanțelor alcaline.

Este un material neted, aderent, cu proprietăți rezistente la căldură.

Un mare dezavantaj: când neoprenul este umed, își pierde aderența.

Exemple de activități:

 • curățenie industrială
 • tratarea chimică a metalelor

4. Alege mărimea potrivită 

Chiar dacă utilizezi aceste mănuși de unică folosință, mărimea acestora este un aspect ce nu trebuie neglijat. O mănușă prea mică sau prea mare te va strânge sau incomoda și nu-ți va permite să-ți desfășori activitatea în ritmul și la calitatea pe care ți-o dorești. Pentru dimensiunea corectă, măsoară circumferința și lungimea mâinii. 

Prin urmare, pentru a te proteja împotriva factorilor externi și pentru a reduce semnificativ rata accidentelor trebuie să identifici riscurile la care te expui, durata timpului în care intri în contact cu substanțele chimice, materialul și mărimea potrivită. Achiziționează, deci, mănușile potrivite în funcție de activitatea pe care o desfășori și ai grijă de mâinile tale!

Program Acasa TV
 • Joi
 • 06:15 Jocul cu focul
  105 min
  08:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  09:00 Calea spre iertare
  60 min
  10:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  11:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  12:00 Aproape de iubire
  60 min
  13:00 Casatoriti pe nevazute - Australia
  90 min
  14:30 Banii sau dragostea?
  75 min
  15:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  16:00 Jocul cu focul
  120 min
  18:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  22:00 Calea spre iertare
  60 min
  23:00 Mancare pe care
  60 min
  00:00 Aproape de iubire
  60 min
  01:00 Iubirea are numele tau
  45 min
  01:45 Calea spre iertare
  45 min
  02:30 Sa invingi trecutul
  45 min
  03:15 Mancare pe care
  60 min
  04:15 Acasa la romani
  75 min
  05:30 Lasa-ma sa zbor
  30 min
  06:00 Jocul cu focul
  120 min
Modifică setările cookies