(P) Cum este produsă și transportată energia electrică?

(P) Cum este produsă și transportată energia electrică?
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 23 Decembrie 2021

Cu toții folosim energia electrică. Televizorul, computerul, frigiderul, becurile, telefoanele și, mai nou, mașinile, toate funcționează cu energie pe care o obținem cât se poate de simplu, conectându-le la o priză.

Cum ajunge toată această energie în prize, însă? Care sunt serviciile incluse în oferta energie electrica, de la procesul de producție până în momentul în care poate să fie consumată?

Pașii pe care îi face energia electrică până să ajungă la consumator 

1. Producția. Călătoria energiei electrice începe într-o centrală în care combustibilii fosili sau diverse resurse regenerabile ajung să producă energie. Există o mulțime de modalități prin care se poate obține energie electrică, începând cu arderea cărbunilor și a gazului și continuând cu acțiunea apei, a vântului sau a soarelui. Energia este produsă prin rotirea unor turbine care este alimentată de combustibilul ales. Turbina convertește energia cinetică în curent electric, folosindu-se de câmpul magnetic produs de un generator.

2. Transportul energiei. Energia care iese din generator are 115000-50000 de volți, o valoare extrem de mare, care nu ar putea să fie folosită în casele noastre. Aceasta este transportată prin turnuri și linii de oțel, după care trece printr-un proces de reducere a tensiunii.

3. Transformarea energiei. Pentru a putea fi folosită, energia este transformată prin transformatoare care reduc tensiunea. Ulterior, aceasta poate să fie distribuită local, nu înainte de a mai trece printr-un proces de transformare.

4. Livrarea energiei către locuință. Distribuția energiei către locuință se face printr-un cablu care ajunge în casă, fie suprateran, fie subteran. Acesta este conectat la un contor electric, care îi permite furnizorului să știe cât ai consumat.

5. Distribuția energiei către prize. De la cablul principal, energia este distribuită în casă printr-o rețea de fire, ajungând la toate prizele și întrerupătoarele.

Energia electrică poate să fie produsă și direct de către consumator

Dacă nu te încântă ideea de a plăti pentru energia electrică, poți să o produci și singur. Cu ajutorul unor eoliene sau a unor panouri fotovoltaice, poți deveni proconsumator. Asta înseamnă că poți produce toată energia de care ai nevoie acasă și poți vinde surplusul.

Pentru a putea fi proconsumator, trebuie să treci printr-o serie de pași

Achiziționează un sistem de panouri fotovoltaice (este cea mai utilizată sursă de energie). Chiar dacă are costuri mari, acestea sunt justificate în timp;

Apelează la o firmă autorizată pentru proiectarea și instalarea sistemului;

Semnează un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică de la care îți alimentezi casa;

Proconsumatorii reușesc să economisească foarte mulți bani și au garanția că energia pe care o produc în plus va fi cumpărată, în condițiile în care furnizorul cu care au contract este obligat să o achiziționeze. De asemenea, au dreptul de regularizare între energia livrată și cea consumată în rețea. Practic, dacă produci toată energia de care ai nevoie prin panourile solare montate pe casă, poți să elimini toate cheltuielile legate de consum.

Program Acasa TV
 • Luni
 • 06:15 Jocul cu focul
  105 min
  08:00 Dulce razbunare
  60 min
  09:00 Calea spre iertare
  60 min
  10:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  11:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  12:00 Numai langa tine
  60 min
  13:00 Ajutor, ma indragostesc!
  60 min
  14:00 Frumoasa si bestiile
  60 min
  15:00 Casatoriti pe nevazute
  60 min
  16:00 Jocul cu focul
  120 min
  18:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Dulce razbunare
  60 min
  22:00 Calea spre iertare
  60 min
  23:00 Mancare pe care
  60 min
  00:00 Numai langa tine
  60 min
  01:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  02:00 Calea spre iertare
  45 min
  02:45 Sa invingi trecutul
  45 min
  03:30 Mancare pe care
  60 min
  04:30 Ajutor, ma indragostesc!
  45 min
  05:15 Frumoasa si bestiile
  45 min
  06:00 Jocul cu focul
  120 min
Modifică setările cookies