(P) Criterii de care sa tii cont atunci cand alegi un covor

(P) Criterii de care sa tii cont atunci cand alegi un covor
Data publicarii: 06 Februarie 2020

Cand vine vorba de alegerea covorului perfect pentru casa ta, optiunile numeroase de pe piata de profil pot sa-ți faca decizia foarte dificila.

Exista o diversitate mare de materiale, culori, dimensiuni si grosimi, iar daca nu stii exact ce sa alegi risti sa pleci acasa cu un covor nepotrivit. 

Specialistii in design interior recomanda sa alegem covorul in funcție de stilul general al casei, culorilor preponderente si, nu in ultimul rand, in functie de incaperea pentru in care il vom pune.

De exemplu, un covor destinat livingului ar trebui sa fie diferit de cel destinat dormitorului matrimonial sau camerei copiilor. Inainte de orice altceva, ar fi bine sa iei in considerare traficul din respectiva incapere, mobila care urmeaza să fie amplasata pe el si cat de greu va fi de curatat covorul. 

Totodata, este recomandat sa tii cont si de spatiu - daca nu vrei sa modifici covorul, ar fi bine sa masori bine locul disponibil, ca sa stii exact ce dimensiune ar trebui sa aiba.

Iata care sunt principalele criterii de care sa tii cont atunci cand vrei sa alegi covorul perfect pentru casa ta.

Dimensiunea covorului

Alegerea covorului pentru locuinta ar trebui sa se bazeze pe o regula nescrisa: covorul nu ar trebui sa ocupe intreaga pardoseala dintr-o incapere. 

Covorul are un rol decorativ si ar trebui pozitionat astfel incat sa evidentieze principala zona de activitate din camera respectiva. 

De exemplu, in cazul unui living spatios covorul poate fi amplasat in fata canapelei sau in zona de dining (daca exista), iar fotoliile pe marginile acestuia. In ceea ce priveste dimensiunile, pentru un living spatios poti opta pentru un covor de 2x3 metri sau 3x4 metri.

Daca ai un living mic, un covor cu dimensiuni cuprinse intre 1,5x2 si 1,5x1,5 metri ar trebui sa fie de ajuns. Poti proceda la fel si in cazul celorlalte incaperi din casa: daca acestea au minim 10 - 15 mp, atunci poti opta pentru un covor de dimensiuni mari. Daca incaperile sunt mici, ar fi bine sa alegi un covor micut, pe care sa fie pozitionata principala piesa de mobilier din acea camera.

Culoarea covorului

Daca mobila sau peretii din incapere sunt in culori aprinse, ar fi indicat sa alegi un covor într-o singura culoare, mai discreta. Daca totusi te atrage ideea unui covor multicolor, asigura-te ca nuantele acestuia sa regasesc in piesa de mobilier reprezentativa pentru camera respectiva - canapea, pat, masa sau fotolii. Un covor multicolor se integreaza perfect in stilul clasic sau rustic.

Daca optezi pentru un covor cu imprimeuri mari, care ies in evidenta, ar fi indicat ca modelul sa fie unul abstract sau minimalist: intr-un living amenajat in stil clasic, spre exemplu, nu se va potrivi un covor cu motive florale voluminoase si foarte colorate. 

Pentru a alege mai usor covorul potrivit trebuie sa iei in considerare in primul rand tipul si culoarea mobilei. In cazul in care alegi un covor pentru camera copilului, acesta poate fi mult mai colorat sau chiar cu modele din desene animate. Tine cont insa ca acest covor trebuie sa se curete destul de usor si repede.

Materialul covorului

Indiferent de culoare, model si dimensiune, este esential sa alegi covoare de calitate, care sa fie rezistente si durabile in timp. Cele din materiale naturale, cum este lana, pot avea o durata de viata de pana la 10 ani, iar cele din materiale artificiale tin chiar si mai mult. In plus, sunt rezistente la umiditate si sunt foarte usor de intretinut. 

Daca nu ai la dispozitie un buget prea mare pentru un covor, dar iti doresti un material asemanator cu lana, poti opta pentru unul din fibra acrilica. Tot la preturi accesibile vei gasi covoare din nailon (foarte rezistente), polipropilena (nu aduna murdarie), din fibre de cocos, iuta ori sisal. 

Asadar, daca iti doresti un covor de calitate trebuie sa acorzi atentie materialului din care a fost fabricat. Acesta va determina durata de viata a covorului, precum si gradul de dificultate, cand vine vorba despre intretinere si curatare

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    165 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies