(P) Cele mai bune fungicide pentru tratarea trandafirilor de grădină

(P) Cele mai bune fungicide pentru tratarea trandafirilor de grădină
Data publicarii: 28 August 2020

Trandafirii se numără printre speciile de plante de grădină cu un grad ridicat de rezistență împotriva bolilor și dăunătorilor, însă devin vulnerabili în anumite condiții. Condițiile climatice constituie factorul principal care poate determina apariția unor boli la trandafirii de grădină, totodată acestea putându-se transmite și din culturile învecinate, care nu au fost tratate la timp.

Cele mai frecvente boli ale trandafirilor sunt cauzate de ciuperci, iar în aceste condiții, aplicarea tratamentelor cu fungicide este o operațiune absolut necesară, pentru a avea o grădină sănătoasă. Pătarea neagră a frunzelor, mucegaiul alb, făinarea, mana, rugina și putregaiul cenușiul al bobocilor sunt principalele boli cauzate de ciuperci în culturile de trandafiri, însă, din fericire, există soluții eficiente pentru prevenirea și combaterea acestora.Gama de fungicide PlantMaster te ajută  să ai niște trandafiri sănătoși în grădină, însă pentru asta trebuie să știi ce tip de tratament trebuie să aplici pentru fiecare din bolile enumerate mai sus.

Fungicide eficiente pentru combaterea pătării negre

După cum îi spune și numele, boala poate fi ușor recunoscută datorită unor pete de culoare neagră care apar pe suprafața superioară a frunzelor. Pe măsură ce boala evoluează, apar și pe tulpini pete violet roșiatice, iar frunzele afectate se îngălbenesc și cad. Netratată, pătarea neagră duce la defolierea completă a tufelor, care sunt atacate apoi de alte bacterii.

Pentru a evita apariția bolii, se recomandă aplicarea de fungicide încă din primăvară, atunci când apar primele frunzulițe. Cele mai recomandate produse sunt Funginex, Phyton 27, Mancozeb, Orthenex și Daconil 2787.

Soluții recomandate împotriva făinării

Făinarea afectează îndeosebi frunzele tinere, care, în primă fază, ajung să se onduleze și apoi să se răsucească. De asemenea, frunzele afectate capătă o nuanță purpurie, după care, pe suprafața lor apare o pulbere albă, de unde și denumirea bolii. Făinarea afectează partea superioară a plantei și apare în perioadele cu zile toride urmate de nopți răcoroase și umede.

Din fericire boala poate fi prevenită și tratată foarte ușor cu fungicidele Captan, Daconil 2787, Funginex, Phyton 27 și Orthenex.

Cum se tratează rugina trandafirilor

Rugina este o altă boală fungică a trandafirilor, care atacă toate părțile verzi ale plantei. Poate fi ușor recunoscută datorită petelor cu aspect de rugină, care apar pe dosul frunzelor. Frunzele atacate de rugină cad prematur, iar lăstarii rămân desfrunziți încă din faza de înflorire.

În cazul apariției primelor semne de rugină a trandafirilor, se recomandă aplicarea de tratamente cu unul din fungicidele Mystic, Topas sau Impact.

Fungicide eficiente împotriva putregaiului cenușiu

Ciuperca ce stă la baza acestei boli atacă în special florile mari, dar și alte părți ale plantei, care ajung să fie acoperite cu un mucegai pufos de culoare gri-cenușiu.

Putregaiul cenușiu se instalează cu precădere în condiții de umiditate ridicată, iar pentru a scăpa de această problemă, sunt recomandate tratamente cu fungicidele Daconil 2787, Captan sau Mancozeb.

Cum scapi de mana trandafirilor

În cazul tufelor de trandafir, mana este provocată de ciuperca Peronospora sparsa, și se manifestă prin apariția unor pete roșiatice pa suprafața superioară a frunzelor. Pe măsură ce boala evoluează, aceste pete cresc în dimensiune și capătă culoarea galbenă, în timp ce în partea inferioară a frunzelor atacate apare un puf albicios. În final, frunzele se usucă și cad, iar capacitatea plantei de a produce flori se reduce drastic.

Pentru tratamentul manei, cele mai eficiente fungicide sunt Cymoxanil, Mefenoxam, Mancozeb și Benalaxyl.

Pentru a reduce la minim riscul apariției acestor boli este foarte importantă și alegerea potrivită a spațiului de plantare, ținând cont că fiecare specie are nevoie de anumite condiții de lumină, temperatură și umiditate. De asemenea, nu uita ca înainte de plantare să efectuezi un tratament adecvat solului, constând în dezinfectare și aplicarea unui îngrășământ. În acest mod, din sol vor dispărea toți dăunătorii care ar putea provoca probleme, iar plantele vor beneficia de nutrienții necesari pentru a se dezvolta.

Program Acasa TV
 • Joi
 • 06:15 Jocul cu focul
  105 min
  08:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  09:00 Calea spre iertare
  60 min
  10:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  11:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  12:00 Aproape de iubire
  60 min
  13:00 Casatoriti pe nevazute - Australia
  90 min
  14:30 Banii sau dragostea?
  75 min
  15:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  16:00 Jocul cu focul
  120 min
  18:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  22:00 Calea spre iertare
  60 min
  23:00 Mancare pe care
  60 min
  00:00 Aproape de iubire
  60 min
  01:00 Iubirea are numele tau
  45 min
  01:45 Calea spre iertare
  45 min
  02:30 Sa invingi trecutul
  45 min
  03:15 Mancare pe care
  60 min
  04:15 Acasa la romani
  75 min
  05:30 Lasa-ma sa zbor
  30 min
  06:00 Jocul cu focul
  120 min
Modifică setările cookies