(P) Cele mai bune 7 antibiotice naturale

(P) Cele mai bune 7 antibiotice naturale
Data publicarii: 07 Octombrie 2020

Antibioticele sunt utile pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Acestea sunt folosite de secole sub formă naturală, iar medicina modernă le oferă sub formă de capsule ca derivate din aceste surse. 

Astfel, anumite extracte din plante, uleiuri esenţiale şi chiar alimente au proprietăți care le fac eficiente în lupta cu bacteriile şi le conferă statului de antibiotice naturale. Pe baza acestora au fost dezvoltate capsule de antibiotice naturale, foarte eficiente, precum cele de Biomicin Forte de la Fares.

De ce sunt mai bune antibioticele naturale

Antibioticele naturale nu prezintă efecte adverse şi se pot administra fără probleme pe termen lung, având efecte benefice asupra întregului organism. De exemplu, extractul de afine conţine atât compuşi antibacterieni, cât şi compuşi antioxidanţi şi este un remediu excelent pentru infecţiile tractului urinar, ceea ce îl face un antibiotic natural foarte eficient. Astfel, terapiile bazate pe plante sunt la fel de eficiente ca cele bazate pe antibiotice de sinteză, fără a avea efectele adverse ale acestora.

Iată 7 dintre cele mai bune antibiotice naturale.

Mierea de albine

Mierea este unul dintre cele mai vechi antibiotice cunoscute. Egiptenii o foloseau frecvent ca antibiotic natural şi pentru a proteja pielea. Mierea conţine peroxid de hidrogen care explica proprietăţile sale antibacteriene. De asemenea, are un conţinut crescut de zahăr care contribuie la inhibarea dezvoltării anumitor bacterii. În plus, mierea are un pH scăzut, fapt care ajută la păstrarea unui mediu uscat, nefavorabil bacteriilor. Mirea se poate aplica topic, direct pe răni, sau se poate ingera pentru a trata infecţiile interne. Se poate consuma ca atare, sau se poate folosi ca îndulcitor în ceai.    

Usturoiul

Studiile au relevat faptul că usturoiul este eficient împotriva bacteriilor. Se poate consuma ca atare sau în ulei de măsline. Din cauza faptului că poate provoca sângerări interne nu trebuie consumat în exces. Astfel, doza acceptată este de maxim doi căţei pe zi. Usturoiul se poate aplica topic sau se poate ingera. 

Smirna sau tămâia

Mulţi oameni cunosc tămâia, numită şi smirnă, dar nu ştiu că aceasta are capacitatea de a ţine la distanţă germenii dăunători. Studiile au relevat că extractul de smirna poate fi foarte eficient pentru combaterea agenţilor patogeni precum E coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa sau Candida albicans.

Cimbru

S-a dovedit că uleiul esenţial de cimbru este foarte util pentru combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice. Se poate folosi doar pentru uz extern şi nu trebuie ingerat. Nu se va aplica nediluat pe piele, ci numai diluat cu un ulei purtător precum cel de măsline, de migdale sau de cocos.  

Oregano

Uleiul esenţial de oregano conţine carvacrol care are proprietăţi terapeutice importante dacă este inhalat. S-a descoperit ca uleiul esenţial de oregano ajuta la vindecarea ulcerului gastric şi reduce inflamaţiile. Totodată, se poate utiliza prin aplicare topica şi în combinaţie cu un ulei purtător pentru a trata infecţiile fugice ale pielii, sau difuzat în aer pentru a combate infecţiile sinusurilor. 

Ghimbir

Oamenii de ştiinţă recunosc ghimbirul ca fiind unul din alimentele care poate funcţiona ca un antibiotic natural. Studiile au relevat capacitatea acestuia de a combate mai multe tulpini de bacterii, răul de mare şi greaţa. 

Echinaceea

Echinaceea este utilizată de sute de ani de vindecători pentru a trata rănile şi infecţiile. Cercetările au relevat că echinaceea poate ucide mai multe tipuri de bacterii, printre care şi Streptococcus pyogenes care este responsabil pentru streptococul gâtului care produce fasciita necrozantă. Totodată, echinaceea combate eficient inflamaţiile care însoţesc infecţiile bacteriene.

Riscurile antibioticelor naturale

Cu toate că antibioticele naturale sunt foarte eficiente în tratarea infecţiilor şi a afecţiunilor care au la bază unele tulpini de bacterii, în anumite situaţii pot fi dăunătoare. 

Astfel, usturoiul crud, în cantităţi prea mari, poate creşte riscul de sângerări. Acest lucru este foarte periculos pentru persoanele care se recuperează în urma unei intrevenţii chirurgicale sau iau medicamente de diluare a sângelui. Totodată, usturoiul poate reduce eficacitatea medicamentelor pentru HIV.

Când se poate apela la antibioticele naturale

Antibioticele naturale pot fi prescrise pentru a accelera recuperarea după o boală sau pentru a preveni răspândirea unei infecţii. Persoanele cu risc mare de infecţii bacteriene sau care se confruntă cu riscuri crescute dacă se îmbolnăvesc (fac chimioterapie, sunt HIV pozitive, suferă de insuficientă cardiacă) ar trebui să apeleze la antibioticele naturale numai la sfatul medicului şi să urmeze cu exactitate dozele zilnice recomandate. 

Program Acasa TV
 • Joi
 • 06:15 Jocul cu focul
  105 min
  08:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  09:00 Calea spre iertare
  60 min
  10:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  11:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  12:00 Aproape de iubire
  60 min
  13:00 Casatoriti pe nevazute - Australia
  90 min
  14:30 Banii sau dragostea?
  75 min
  15:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  16:00 Jocul cu focul
  120 min
  18:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  22:00 Calea spre iertare
  60 min
  23:00 Mancare pe care
  60 min
  00:00 Aproape de iubire
  60 min
  01:00 Iubirea are numele tau
  45 min
  01:45 Calea spre iertare
  45 min
  02:30 Sa invingi trecutul
  45 min
  03:15 Mancare pe care
  60 min
  04:15 Acasa la romani
  75 min
  05:30 Lasa-ma sa zbor
  30 min
  06:00 Jocul cu focul
  120 min
Modifică setările cookies