(P) 3 autori români pe care merită să-i citeşti

(P) 3 autori români pe care merită să-i citeşti
Data publicarii: 18 Septembrie 2020

Când vine vorba despre autori români, probabil primele nume care îţi vin în minte sunt Eminescu, Creangă sau Caragiale.

Ei bine, chiar dacă este de necontestat valoarea operelor autorilor clasici, literatura română nu se limitează la numele care ţi se întipăresc în minte la orele de română din şcoală.

Dacă ai savurat cu plăcere cuvintele celor mai celebre opere ale literaturii române, cu siguranţă este momentul să te îndrepţi şi către spaţii literare mai puţin explorate. De asemenea, dacă scrierile autorilor români nu au fost chiar pe gustul tău de-a lungul timpului, poate că a descoperi şi altceva decât lecturile clasice ar putea să te facă să îţi schimbi părerea. Iată câteva sugestii de scriitori ale căror cuvinte te pot apropia de lecturile autohtone:

1. Mihail Sebastian

Mihail Sebastian a scris romane, piese de teatru şi critică literară. Dintre piesele de teatru ale autorului se remarcă „Jocul de-a vacanţa”, o comedie romantică în care trei tineri împărtăşesc dragostea pentru aceeaşi femeie. Dacă ţi-au plăcut celebrele piese de teatru ale lui Caragiale poate că este momentul să încerci şi altceva - piesele lui Sebastian ar putea să fie cea mai bună alegere.

Pentru o lectură de suflet, care să trezească în tine emoţie şi tremur, cel mai bine ar fi să citeşti unul dintre romanele lui Sebastian.

Operele „Accidentul” şi „Oraşul cu salcâmi” descriu mozaicul de sentimente care gravitează în jurul iubirii – de la bucurie copilărească la teamă şi de la tristeţe profundă la extaz.

2. Nicolae Steinhardt

Este greu de spus în cuvinte puţine de ce merită să-l citeşti pe Nicolae Steinhardt.

Evreu de origine, Nicolae Steinhardt s-a convertit la religia creştină în închisoarea de la Jilava, unde a ajuns din cauza refuzului solicitării Securităţii de a fi martor al acuzării în cazul arestării lui Constantin Noica.

În cartea „Jurnalul fericirii” – testamentul literar al autorului – vei descoperi frământări interioare şi dureri, întrebări existenţiale şi cumpene, dar mai ales răspunsuri, analize profunde ale fiinţei umane şi revelaţii sufleteşti care te vor încărca de lumină.

Înainte să citeşti cărţile de dezvoltare personală ale autorilor din lumea anglo-saxonă atât de populare astăzi, merită să te opreşti într-un anticariat şi să iei cu tine acasă cuvintele preţioase ale lui Steinhardt. Deşi devenit călugăr după ieşirea din închisoare, abordarea autorului nu se încadrează în discursul religios clasic, cartea fiind mai degrabă o culegere de lecţii spirituale care îşi au izvorul în raţiune şi conştiinţă.

3.  Mihail Sadoveanu

Chiar dacă este unul dintre cei mai importanţi scriitori români, puţini dintre noi punem mâna pe o carte aparţinând lui Mihail Sadoveanu după trecerea perioadei copilăriei când suntem obligaţi de programa şcolară.

Dintre cărţile aparţinând autorului trebuie menţionate „Baltagul” şi „Hanul Ancuţei”, veritabile fotografii literare ale spaţiului românesc şi interacţiunilor sociale de la începutul secolului XX. Dincolo de acestea, se mai remarcă romanele istorice ale autorului, cele mai cunoscute fiind „Fraţii Jderi” şi „Neamul Şoimăreştilor”.

Nicolae Iorga afirma că „Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”. Aşadar, nu crezi că ar fi momentul să cunoşti îndeaproape viaţa oamenilor care au trăit pe teritoriul ţării acum mai bine de un secol? Să citeşti operele lui Mihail Sadoveanu este cea mai bună metodă să descoperi trecutul din punctul de vedere al vieţii de zi cu zi a poporului român. În timp ce cărţile de istorie te învaţă despre bătălii şi oameni de stat, Sadoveanu te va învăţa despre oamenii de rând şi despre luptele interioare şi exterioare ale acestora.

Indiferent că alegi emoţia lui Sebastian, lecţiile spirituale ale lui Nicolae Steinhardt sau romanele istorice ale lui Mihail Sadoveanu, cărţile din literatura română sunt cele în care poţi să simţi că te regăseşti – din punct de vedere cultural, social şi spiritual.

Nu te limita la cărţile pe care le citeşte toată lumea, ci caută să descoperi ceea ce este cel mai aproape de sufletul tău – dintre toate domeniile vieţii, expresia „gusturile nu se discută” se potriveşte cel mai bine în ceea ce priveşte alegerile literare.

Aşadar, dă o fugă până la magazinul de cărţi care îţi este cel mai drag şi nu uita că autorii români de ieri şi de azi merită atenţia ta, chiar dacă numele lor nu apare neapărat pe cele mai colorate şi atrăgătoare coperte!

Program Acasa TV
 • Joi
 • 06:15 Jocul cu focul
  105 min
  08:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  09:00 Calea spre iertare
  60 min
  10:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  11:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  12:00 Aproape de iubire
  60 min
  13:00 Casatoriti pe nevazute - Australia
  90 min
  14:30 Banii sau dragostea?
  75 min
  15:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  16:00 Jocul cu focul
  120 min
  18:00 Sa invingi trecutul
  60 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Dragoste fara cuvinte
  60 min
  22:00 Calea spre iertare
  60 min
  23:00 Mancare pe care
  60 min
  00:00 Aproape de iubire
  60 min
  01:00 Iubirea are numele tau
  45 min
  01:45 Calea spre iertare
  45 min
  02:30 Sa invingi trecutul
  45 min
  03:15 Mancare pe care
  60 min
  04:15 Acasa la romani
  75 min
  05:30 Lasa-ma sa zbor
  30 min
  06:00 Jocul cu focul
  120 min
Modifică setările cookies