Adolescenta afgana mutilata de catre sotul ei pentru ca a incercat sa paraseasca casa socrilor, si-a recapatat zambetul - FOTO

Adolescenta afgana mutilata de catre sotul ei pentru ca a incercat sa paraseasca casa socrilor, si-a recapatat zambetul - FOTO
Citeste mai mult despre: crima de onoare, afgani, mutilare
Data publicarii: 13 Octombrie 2010

Aisha a socat o lume intreaga cand a aparut pe  coperta revistei “Times”, in luna august, cu nasul taiat. Tanara fusese mutilata de catre sotul ei pentru ca, in opinia lui, aceasta savarsise o crima de onoare si ii dezonorase familia  incercand sa scape de modul crud in care era tratata de catre socrii, dar a fost prinsa. Ordinul de pedepsire nu a venit direct de la sotul ei, ci de la un comandant taliban local, care a actionat ca judecator si a cerut ca fata sa fie pedepsita. Cumnatul ei a imobilizat-o, iar sotul i-a desfigurat fata cu un cutit.

Aishei i-a fost facuta o proteza pentru a vedea cum va arata in momentul in care i se va reconstrui  nasul. Pe 12 octombrie a fost pentru prima oara cand fata a putut iesi in public cu zambetul pe buze, de la mutilarea suferita.
Tanara a pasit in fata camerelor de filmat pentru a primi premiul „Enduring Heart” ca beneficiu pentru „Grossman Burn Foundation” – organizatie care va plati pentru operatia fetei.

Ea a primit premiul de  la Maria Shriver, sotia lui Arnold Schwarzenegger, care a declarat: “Acesta este primul premiu Enduring Heart dat unei  femei a carei inima a fost distrusa si care ne-a aratat tuturor ce inseamna sa iubesti si sa fii ranit”.

Aisha, al carui nume real nu a fost dezvaluit presei, a raspuns: "Va multumesc foarte mult".

Cand Aisha avea 12 ani, a fost promisa spre casatorie de catre tatal ei unui luptaor taliban pentru a-si  plati datoria fata de acesta. Familia barbatului a fortat-o sa doarma in grajd cu animalele.  In momentul in care a incercat sa fuga, a fost prinsa, iar drept pedapsa sotul i-a taiat nasul si urechile.

"Cand mi-au facut asta, am lesinat. In mijlocul noptii  am simtit ca si cand as fi avut apa rece in nas. Am deschis ochii si nu am putut vedea nimic din cauza sangelui”, a povestit tanara unui reporter de la CNN.

Asiha a fost abandonata de catre sot in munti si, cu ultimele puteri, a resit sa ajunga la casa bunicului ei, de unde tatal acesteia a dus-o la o unitate medicala americana, unde a primit ingrijiri speciale timp de zece saptamani.
Apoi  Aisha a fost mutata la un adapost secret din  Kabul si, in luna august, a fost transportata cu avionul in SUA de catre Fundatia  Grossman Burn.

Se pare ca urmatoare etapa in tratarea tinerei va fi reconstructia nasului si a urechilor folosind os, tesut si catilagii din parti ale corpului ei. 

Estimarile ONU spun ca aproape 90 la suta dintre femeile din Afganistan sufera de o forma de abuz domestic. 
Cu toate acestea, talibanii au dat o declaratie  prin care resping acest lucru: "Emiratul islamic din Afganistan neaga aceste speculatii fabricate de catre americani. Ei fac publice aceste minciuni pentru a devia atentia  oamenilor de la infrangerea  lor clara si rusinoasa", a spus un purtator de cuvant.

Crima de onoare e un subiect tabu, ce este abordat in "Iubire si onoare", prima telenovela romaneasca filmata HD, inspirata din realitate, difuzata de luni pana joi, ACASA.

Program Acasa TV
 • Vineri
 • 06:00 Reteta fericirii
  120 min
  08:00 Povestea de pe insula
  60 min
  09:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  10:00 Iubiri fara hotar
  120 min
  12:00 Sunt a nimanui
  60 min
  13:00 Mai mult decat o familie
  120 min
  15:00 Reteta fericirii
  120 min
  17:00 Iubiri fara hotar
  120 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Povestea de pe insula
  60 min
  22:00 Inima de tigan
  90 min
  23:30 Sunt a nimanui
  60 min
  00:30 Iubirea are numele tau
  60 min
  01:30 Povestea de pe insula
  60 min
  02:30 Inima de tigan
  105 min
  04:15 Doctorul casei
  45 min
  05:00 Mancare pe care
  60 min
  06:00 Gospodar fara pereche
  120 min
Modifică setările cookies