(P) Tumori spinale: tratament chirurgical minim invaziv

(P) Tumori spinale: tratament chirurgical minim invaziv
Data publicarii: 16 Septembrie 2020

Tumorile spinale sunt formațiuni anormale apărute la nivelul coloanei vertebrale, fie la nivelul oaselor coloanei, fie în zona canalului spinal care conține măduva și nervii. Canalul spinal reprezintă partea situată în interiorul oaselor coloanei vertebrale, care conține măduva spinării și nervii, acestea fiind protejate de membrana dura mater. 

Tumorile apar din cauza multiplicării haotice a celulelor. Aceste formațiuni sau excrescențe pot fi de natură benignă sau malignă. Cele benigne sunt necanceroase și se pot vindeca mai ușor, iar cele maligne sunt canceroase și se pot răspândi și în alte zone ale corpului. Află mai multe despre tumorile spinale și despre tratamentul minim invaziv al acestora.

Simptome 

Simptomele tumorilor spinale sunt diferite în funcție de tip, localizare și gravitate. În general, acestea produc dureri de spate în partea mijlocie sau inferioară. Poate fi vorba de o tumoră spinală, atunci când nu se poate identifica o altă cauză, cum ar fi lovituri, căzături sau efort fizic. Durerea poate iradia spre șolduri, brațe și picioare și se poate intensifica în timp.

De asemenea, tumorile spinale pot provoca:

  • Senzație de rigiditate la nivelul spatelui sau gâtului
  • Furnicături 
  • Tulburări în coordonarea mișcărilor
  • Amorțeli ale membrelor
  • Sensibilitate scăzută la căldură și la durere
  • Dureri de spate care se intensifică pe timpul nopții
  • Slăbiciune musculară la nivelul membrelor
  • Senzitivitate scăzută

Afectarea celulelor nervoase poate fi permanentă. De aceea, tumorile spinale pot produce complicații precum paralizia sau tulburările de motilitate intestinală. Vezica urinară poate fi, de asemenea, afectată. 

Cauze 

Cauzele tumorilor spinale nu sunt încă cunoscute. Se presupune că este vorba despre modificări ale genelor celulare. Modificările pot avea loc pe parcursul vieții sau pot fi transmise genetic. În ceea ce privește modificările dezvoltate pe parcursul vieții, acestea sunt favorizate de expunerea la anumiți agenți toxici, precum radiațiile, substanțele chimice sau poluanții. 

Uneori, tumorile spinale sunt asociate cu prezența altor afecțiuni genetice, cum sunt neurofibromatoza tip 2 și sindromul Von Hippel-Lindau.

Tratament minim invaziv

Tumorile spinale se tratează atât cu medicamente cât și prin chimioterapie, radioterapie sau chirurgie. Acest lucru depinde atât de tipul tumorii, cât și de severitatea afecțiunii. În general, se apelează la rezecția (îndepărtarea) chirurgicală a tumorilor. O astfel de procedură este extrem de sensibilă și urmărește eliminarea formațiunilor tumorale, fără lezarea nervilor și fără a produce afecțiuni neurologice. Totuși, unele tumori nu pot fi îndepărtate în totalitate, pentru că ating diferiți nervi. 

Prin Chirurgie spinală minim invazivă se îndepărtează tumorile cu ajutorul unor incizii de mici dimensiuni, fără a distruge celelalte țesuturi – piele, mușchi, os, dura mater, vase de sânge. Inciziile se efectuează localizat, exact în dreptul tumorilor și se încearcă pe cât posibil păstrarea intactă a țesuturilor. Acest lucru este posibil prin utilizarea unor tehnologii de ultimă generație. 

Chirurgia spinală minim invazivă utilizează retractoare tubulare care dilată mușchii, pentru a permite medicului să ajungă la tumori. Odată ce se retrage retractorul, țesuturile revin la normal. În schimb, chirurgia clasică necesită tăierea mușchilor pentru a ajunge la coloană. De asemenea, chirurgia spinală minim invazivă poate utiliza un abord lateral sau toracal, pentru a minimiza traumele asupra organismului. Mai mult decât atât, tijele și șuruburile utilizate pentru fixarea coloanei sunt montate fără disecarea mușchilor. Procedurile chirurgicale minim invazive la nivelul coloanei vertebrale sunt ghidate prin neuronavigație, o tehnologie care ajută la identificarea celui mai avantajos abord și la planificarea procedurii.

Tehnicile minim invazive nu produc cicatrici vizibile, asigură o recuperare rapidă și realizează închiderea inciziilor cu ajutorul unor fire resorbabile (care se dizolvă). Spre deosebire de chirurgia clasică, chirurgia minim invazivă prezintă riscuri minime. După o procedură chirurgicală spinală minim-invazivă, pacientul poate merge acasă în aceeași zi sau în ziua următoare. 

În concluzie, tumorile spinale pot fi tratate eficient prin tehnici chirurgicale minim invazive, cu riscuri semnificativ mai mici pentru organism. 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    105 min
    07:45 Acea fata
    60 min
    08:45 Ingeri tacuti
    75 min
    10:00 Imbratisarea ta
    105 min
    11:45 Esmeralda
    60 min
    12:45 Dragostea si banii
    135 min
    15:00 Pamantul, Soarele si tu
    120 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    45 min
    01:45 Trei surori
    165 min
    04:30 Doctorul casei
    45 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies