(P) Posibile cauze ale durerii de dinți

(P) Posibile cauze ale durerii de dinți
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 03 August 2021

Cu toții am suferit măcar o dată de o durere dentară. Durerea dentară afectează, de obicei, activitățile de zi cu zi, prin caracterul său persistent și greu de tolerat.

Analgezicele eliberate fără prescripție medicală sunt utile în ameliorarea durerilor, însă acestea revin în scurt timp după încetarea efectului medicamentelor, dacă nu este tratată cauza durerii. Multe persoane care se confruntă cu dureri dentare amână consultul stomatologic sau aleg să se trateze singuri cu antibiotice „după ureche”.

Este important să știi că diagnosticul corespunzător este pus de către medicul dentist, care apoi va recomanda tratamentul potrivit în funcție de diagnostic. Așadar, dacă te confrunți cu o durere dentară, iată care ar putea fi cauza și când să mergi la medic. 

Cauzele durerii dentare

Durerea dentară poate apărea din cauze multiple. De asemenea, uneori o durere la nivelul maxilarului poate fi confundată cu o durere de dinți, cauza fiind alta decât una dentară. 

Cariile

Cariile apar atunci când un dinte erodează și formează o cavitate, pe fondul acțiunii bacteriilor. Cariile sunt favorizate de o alimentație bogată în zahăr și de o igienă precară a cavității bucale. Acestea pot fi prevenite cu o igienă bucală adecvată, o alimentație echilibrată și igienizare profesională la fiecare 6 luni.

Dinte fisurat

O traumă la nivelul dinților sau pur și simplu deteriorarea acestora în timp poate duce la apariția unei fisuri la nivelul unuia sau mai multor dinți. Astfel, poți experimenta durere în timp ce mesteci un aliment mai tare. 

Abcesul dentar

Abcesul dentar sau infecția dentară apare atunci când bacteriile ajung la nivelul pulpei dentare, formând o pungă de puroi. Atât cariile, cât și fisurile dentare sunt cauze ale abcesului dentar. Abcesul dentar provoacă dureri foarte puterince, persistente, precum și umflarea gingiei în zona afectată. Abcesul dentar necesită tratament imediat cu antibiotice.

Boala gingivală

Sensibilitatea la nivelul gingiilor poate fi o altă cauză a durerilor dentare. Boala parodontală se manifestă prin retragerea gingiilor și expunerea rădăcinii dentare, ceea ce poate duce la pierderea dinților. Boala parodontală este favorizată de tartru, iar detartrajul periodic ajută la prevenirea acesteia. 

Măselele de minte

Creșterea măselelor de minte la vârstă adultă provoacă dureri persistente, deoarece măselele de minte împing gingia și dinții din apropiere. 

Bruxism

Bruxismul sau scrâșnirea dinților în timpul somnului poate provoca dureri de dinți și de maxilar, din cauza încordării continue a maxilarului și deteriorării provocate dinților. 

Alte cauze 

Uneori, nu o problemă dentară sau gingivală este cauza durerilor care par a fi de dinți. În unele cazuri, durerea de maxilar poate fi confundată cu durerea de dinți, însă cauzele sunt altele:

 • Infarctul de miocard – apare atunci când fluxul sangvin la nivelul inimii este întrerupt. Deși durerea în piept este simptomul principal, aceasta poate iradia spre braț, stomac, spate, umăr și maxilar. Infarctul miocardic necesită prezentarea la îngrijiri medicale de urgență.
 • Nevralgia trigeminală – durerea apărută la nivelul nervului trigemen, care străbate maxilarul, provoacă o durere sub formă de curent electric la nivelul feței și maxilarului. 
 • Durerea de cap – unele tipuri de dureri de cap pot iradia spre maxilar.
 • Sinuzita – infecția sinusurilor poate provoca dureri ale dinților de pe arcada superioară, deoarece sinusurile se află în apropierea acestora. 

Când mergi la medic?

Când trebuie să mergi la medicul dentist, în cazul unei dureri dentare:

 • Durerea nu se ameliorează sau revine după administrarea de medicamente analgezice. 
 • Durerea este asociată cu sângerări gingivale.
 • Durerea este asociată cu umflarea gingiilor și feței.
 • Durerea este foarte intensă.
 • Durerea a apărut în urma unei traume la nivelul dinților sau maxilarului.
 • Dintele dureros este fisurat.
 • Durerea apare a doua sau a treia zi după o extracție dentară și este severă. 

Așadar, durerile dentare au cu siguranță o cauză, iar până la tratarea cauzei, durerile vor reapărea, chiar dacă utilizezi analgezice. De aceea, este important să mergi la medic pentru un diagnostic și un tratament corespunzător. 

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/recep-ie-plata-ceai-tanar-6193197/

Program Acasa TV
 • Marți
 • 06:00 Iubirea are numele tau
  120 min
  08:00 Indragostiti din interes
  60 min
  09:00 Trei surori
  60 min
  10:00 Cabo, iluzii in Paradis
  120 min
  12:00 Mama vitrega-iubirea schimba tot
  60 min
  13:00 Secretul meu
  135 min
  15:15 Reteta fericirii
  105 min
  17:00 Cabo, iluzii in Paradis
  120 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  120 min
  21:00 Indragostiti din interes
  60 min
  22:00 Trei surori
  60 min
  23:00 Dragoste in alb si negru
  75 min
  00:15 Mama vitrega-iubirea schimba tot
  60 min
  01:15 Iubirea are numele tau
  120 min
  03:15 Indragostiti din interes
  60 min
  04:15 Trei surori
  45 min
  05:00 Dragoste in alb si negru
  60 min
  06:00 Iubirea are numele tau
  120 min
Modifică setările cookies