(P) Cum alegi telefonul potrivit: 4 sfaturi practice

(P) Cum alegi telefonul potrivit: 4 sfaturi practice
Citeste mai mult despre: telefon, cum alegi telefonul, sfaturi
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 03 Iunie 2021

Într-o piață dominată de o largă diversitate de dimensiuni, greutăți și performanțe, alegerea unui telefon mobil poate părea o sarcină destul de dificilă, mai ales dacă ne dorim performanță la un preț decent.

Cum, însă, nu fiecare utilizator este interesat de cea mai performantă cameră sau cel mai puternic procesor, important este să înțelegem ce anume dorim de la acest aparat și să întocmim lista de criterii pe care viitorul telefon trebuie să le îndeplinească. Găsești mai jos lista celor mai practice aspecte de urmărit atunci când vrei să începi căutările pentru alegerea telefonului potrivit.

Identifică principalele criterii de performanță de care ai nevoie.

Dat fiind faptul că marea majoritate a utilizatorilor se limitează, într-o mai mică sau mai mare măsură de buget, este important să stabilești mai întâi minimul de performanțe pe care dispozitivul trebuie să le atingă. Astfel, nevoia de operare multitasking poate fi acoperită doar de un procesor puternic și de o cantitate suficientă de memorie rapidă, iar nevoia de un sistem de camere performant trebuie să fie corelată și cu alocarea unui spațiu de stocare suficient.

Foarte important este ca, în structura bugetului pentru achiziționarea telefonului mobil, să iei în calcul și accesoriile absolut necesare pentru utilizarea și păstrarea în condiții perfecte a noului aparat: folie de protecție ecran, încărcător original, husa – potrivită modelului ales, precum Xiaomi Mi Note 10, de exemplu.

Alege-ți sistemului de operare ideal.

În prezent, bătălia pentru inimile utilizatorilor se dă, în principal, între Android și IOS – care își împart, oarecum egal, aproape 98% dintre utilizatori. Aici trebuie să aducem mențiunea că există încercări notabile de a impune noi sisteme de operare, precum Nokia în colaborare cu Microsoft (Windows Mobile) sau producători mici de telefoane mobile cu sisteme de operare bazate pe platforma Linux (Purism Librem 5, F(x)TEX Pro 1-X, ș.a.m.d.).

IOS se remarcă prin robustețe și o experiență în utilizare impecabilă, creat și optimizat permanent, pentru a facilita ușurința în utilizare. Mai mult, aplicațiile – în special jocurile – arată mai bine decât pe Android. Un alt element forte este posibilitatea integrării în universul Apple a tuturor dispozitivelor compatibile (laptop, tabletă, ceas, desktop etc.), adică o experiență la superlativ. Un minus ar fi acela că marea majoritate a aplicațiilor solicită plăți specifice, iar posibilitatea de interacțiune cu alte dispozitive decât produse de Apple este limitată.

Android este sistemul de operare aparent universal, specific aproape tuturor celorlalte telefoane, mai puțin Apple și Nokia. Este un sistem open, în care utilizatorul este mult mai liber în conexiuni și transfer de date decât în mediul IOS, dar și mult mai nesigur decât principalul rival, tocmai pentru acest motiv.

Stabilește nivelul de conectivitate dorit.

Dacă domeniul în care lucrezi sau studiezi necesită o interacțiune permanentă și o bună conexiune la internet, Bluetooth 5.0 și Wi-Fi 6.0 sunt tehnologii absolut necesare pentru tine. Desigur, transferul de date prin intermediul portului USB rămâne cea mai rapidă variantă, dar uneori avem nevoie, pur și simplu, de confortul pe care transferul de date fără cablu ni-l poate oferi.

5G este standardul viitorului și se află deja printre noi, impresionând atât prin vitezele de transfer uluitoare, cât și prin securitatea cu care tehnologia vine la pachet. Deocamdată, 5G nu este un absolut necesar, foarte puține localități putând oferi în Europa conectivitate la acest nivel, așadar 4G va rămâne mainstream pentru încă o bună perioadă.

Optează pentru autonomia care ți se potrivește.

Autonomia bateriei a fost dintotdeauna unul dintre punctele slabe ale telefoanelor inteligente, în parte pentru că aceste aparate îmbie la utilizare continuă, ceea ce înseamnă un consum de energie cvasipermanent și la cote înalte, dar și pentru că tehnologia de încărcare și stocare a energiei este încă la un nivel perfectibil. Este adevărat că tehnologia a mai evoluat – atât Li-Ion, cât și Li-Polimer – și bateriile de 5000-7000 mAh devin un standard, fiind capabile să ofere o autonomie de minim 12-14 ore de utilizare. Astfel, limitarea energetică este oarecum compensată de implementarea cu succes a tehnologiei de încărcare rapidă.

În definitiv, telefonul potrivit este acela care poate face tot ceea ce utilizatorul are nevoie, dar care poate să-l surprindă plăcut de fiecare dată printr-o funcționare impecabilă. Piața este generoasă cu fiecare doritor, deci șansele de a-ți găsi telefonul potrivit sunt pe măsura criteriilor pe care alegi să le urmărești.

Sursa foto: unsplash.com

Program Acasa TV
 • Marți
 • 06:00 Iubirea are numele tau
  120 min
  08:00 Indragostiti din interes
  60 min
  09:00 Trei surori
  60 min
  10:00 Cabo, iluzii in Paradis
  120 min
  12:00 Mama vitrega-iubirea schimba tot
  60 min
  13:00 Secretul meu
  135 min
  15:15 Reteta fericirii
  105 min
  17:00 Cabo, iluzii in Paradis
  120 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  120 min
  21:00 Indragostiti din interes
  60 min
  22:00 Trei surori
  60 min
  23:00 Dragoste in alb si negru
  75 min
  00:15 Mama vitrega-iubirea schimba tot
  60 min
  01:15 Iubirea are numele tau
  120 min
  03:15 Indragostiti din interes
  60 min
  04:15 Trei surori
  45 min
  05:00 Dragoste in alb si negru
  60 min
  06:00 Iubirea are numele tau
  120 min
Modifică setările cookies