Povesti tulburatoare ale unor femei care au simtit pe propria piele atrocitatile infaptuite in numele onoarei mulsumane - VIDEO

Povesti tulburatoare ale unor femei care au simtit pe propria piele atrocitatile infaptuite in numele onoarei mulsumane - VIDEO
Citeste mai mult despre: Povestiri adevarate, atrocitati, crima de onoare
Data publicarii: 20 Septembrie 2010

Am vorbit in campania noastra, "Crima de Onoare", despre toate aceste povesti tulburatoare, iar telenovela "Iubire si Onoare", le va scoate la lumina din aceasta seara. Sa urmarim cateva marturii socante, ale celor care au platit scump nesupunerea fata de barbat.

Marturisirile lui Zari sunt terifiante. Iranianca fortata sa fuga din propria tara vorbeste despre crima de onoare ca despre o practica ce inca exista si e acceptata de comunitatea in care a trait pana nu demult. Desi s-a mutat in Canada, femeia  nu-si poate sterge din minte ororile care au ingrozit-o de cand se stie.

Si Mihaela a simtit pe propria piele ce inseamna sa dezonorezi un musulman. Femeia a fost la un pas de moarte dupa ce si-a luat fiul de langa sotul ei si i-a spus ca vor divorta.

Mihaela si Ismail erau casatoriti de 10 ani. Pe atunci ea avea 17 ani, iar el 37. Credea ca va fi fericita pentru tot restul vietii, ca a intalnit marea iubire.

S-au mutat in Danemarca, acolo unde el avea afaceri. A venit apoi pe lume baietelul lor, dar in scurt timp, romanca si-a dat seama ca visul frumos incepuse sa se destrame. Noile obiceiuri si reguli pe care a fost nevoita sa le accepte au devenit o corvoada, iar barbatul pe care credea ca-l iubeste se transformase intr-un strain.

Satula sa fie batuta, Mihaela s-a hotarat sa puna capat acestei relatii. S-a intors in tara natala dar traia mereu cu frica-n san. Era amenintata si intr-o zi temerile ei au devenit realitate. Tatal copilului sau a mutilat-o. Pe viata.

Ismail a ajuns dupa gratii.Si totusi... povestea a avut un deznodamant neasteptat: fara ca cineva sa inteleaga de ce, Mihaela si-a retras plangerea si, mai mult decat atat, s-a intors la barbatul care a mutilat-o pe viata. Acum refuza sa vorbeasca despre acel episod.

Ce s-a intamplat cu ea? A fost amenintata? Si-a dat seama, brusc, ca-l iubeste? Sau a fost vorba despre o restabilire a onoarei lui Ismail? Nu putem decat sa banuim...Despre astfel de lucruri nu se vorbeste.

Alia a trait mult timp in Afganistan si a reusit sa se refugieze in Canada. Are opt copii si a fugit in lume in clipa in care n-a mai suportat atrocitatile din jur.
Liliana este o alta femeie care a simtit gustul amar al neputintei, al umilintei. A crescut intr-un orfelinat din Romania si credea ca l-a apucat pe Dumnezeu de un picior cand l-a cunoscut pe Bayram...La 18 ani si cu un viitor in culori inchise la orizont, l-a intalnit pe turcul pe care il credea salvatorul ei, barbatul vietii. Abia dupa ce a ajuns  in Turcia si-a dat seama ca omul o luase sub aripa-i protectoare doar pentru ca prima lui sotie nu-i putea darui fii.

Curand, Liliana a aflat ca Bayram mai are o sotie si nici prin gand nu i-a trecut sa locuiasca sub acelasi acoperis cu ea. Dar drumul pe care apucase era fara intoarcere.

Au urmat ... 16 ani de cosmar! Nu avea voie sa iasa din casa, fara acordul lui Bayram. Asa cere cultura musulmanilor, ca femeia sa ii fie supusa barbatului. Liliana nu vedea lumea, orasul, decat atunci cand era internata pentru a naste.

A adus pe lume 4 copii! Toti prin cezariana! Unul dintre ei a murit la nastere ...Pentru ca ea nu avea acte, copiii au fost inregistrati pe numele primei sotii a lui Bayram.

Intr-o buna zi, Liliana a gasit puterea sa fuga din acea lume. Una dintre surorile ei a ajutat-o. Dupa cateva luni petrecute in Romania, Liliana si-a calcat pe inima si s-a intors la Bayram. Totul de dragul copiilor ei.A renuntat de bunavoie la libertate, numai sa-si stranga din nou copiii la piept. S-a intors cu pretul de a trai viata dictata de barbatul turc si de a trece la religia musulmana.

Carmen povesteste ca si ea a fost tinuta prizoniera vreme de 10 ani intr-un orasel din Turcia. In Turcia, Carmen a auzit pentru prima oara de Crima de onoare.

Au trecut doi ani de cand Carmen a reusit sa fuga in Romania. In tara care i-a adus atatea necazuri se afla si acum fiul ei drag, singura alinare in toti acei ani de cosmar, singurul suflet pentru care a continuat sa lupte si sa traiasca in momentele in care, poate, moartea se ivise la orizont drept singura ei scapare...si lupta pentru copilul ei.

Exista musulmani care picteaza in culori calde aceste orori. Unul dintre ei, Zino, traieste de 15 ani in Romania. In tara natala este casatorit cu o musulmanca si are patru copii.

Pentru ca nu poate sta singur si-a gasit o sotie si in Romania, unde traiesc dupa reguli occidentale. Cu toate acestea, Zino respecta intocmai versetele Coranului. Si vorbeste detasat despre regulile lumii in care s-a nascut.

Program Acasa TV
 • Vineri
 • 06:00 Reteta fericirii
  120 min
  08:00 Povestea de pe insula
  60 min
  09:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  10:00 Iubiri fara hotar
  120 min
  12:00 Sunt a nimanui
  60 min
  13:00 Mai mult decat o familie
  120 min
  15:00 Reteta fericirii
  120 min
  17:00 Iubiri fara hotar
  120 min
  19:00 Iubirea are numele tau
  60 min
  20:00 Mancare pe care
  60 min
  21:00 Povestea de pe insula
  60 min
  22:00 Inima de tigan
  90 min
  23:30 Sunt a nimanui
  60 min
  00:30 Iubirea are numele tau
  60 min
  01:30 Povestea de pe insula
  60 min
  02:30 Inima de tigan
  105 min
  04:15 Doctorul casei
  45 min
  05:00 Mancare pe care
  60 min
  06:00 Gospodar fara pereche
  120 min
Modifică setările cookies