Afla de la specialisti cum sa te echipezi pentru schi!

Afla de la specialisti cum sa te echipezi pentru schi!
Data publicarii: 24 Decembrie 2009

Medicii ortopezi atrag atentia ca o banala alunecare pe gheata poate sa se finalizeze cu o fractura de col femural, cunoscuta si sub denumirea de fractura de sold. Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica Prahova (DSPP), de la inceputul lunii decembrie si pana in prezent s-au inregistrat 350 de cazuri de fracturi.

"In medie, zilnic se prezinta intre 50 si 70 de persoane care au traumatisme in urma cazaturilor", a declarat pentru Gandul dr. Cristian Anton Vintilescu, directorul DSPP.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul persoanelor care se prezinta la medic cu traumatisme este mai mare cu 50 la suta, iar dr. Vintilescu adauga ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca anul acesta a nins mai devreme decat in 2008. Medicii recomanda ca, in cazul unei simple luxatii, sa ne prezentam la spital, deoarece pot aparea complicatii pe parcurs.

Vesta de protectie pentru spate - indispensabila pe partie
Daca alegem sa ne petrecem sarbatorile de iarna la munte, atat medicii cat si antrenorii de schi ne recomanda sa alegem echipamente adecvate, pentru a evita leziuni ale pielii, precum degeraturile, sau fracturile si contuziile. Costumele de schi sunt confectionate din materiale speciale, impermeabile. Captuseala mentine caldura si, in acelasi timp, permite pielii sa respire.

Costumele sunt disponibile in doua variante: intreg sau din doua piese. Specialistii spun ca un costum dintr-o singura piesa nu va permite zapezii sa intre pe sub piele, in timp ce un costum din doua piese permite purtarea mai multor piese vestimentare pe dedesubt. Mai mult, mobilitatea este mai mare.

"Pe langa costum, persoanele care vor sa se dea cu schiurile sau cu placa trebuie neaparat sa isi puna o vesta de protectie pentru spate. Aceasta are rolul de a proteja zona lombara, mai ales in timpul cazaturilor sau al miscarilor bruste", explica Dan Burchiu, antrenor de schi. Specialistul adauga ca genunchierele si cotierele nu sunt obligatoriu de purtat, deoarece acestea devin incomode.

"Genunchierele sunt recomandate doar persoanelor care au reumatism sau diferite afectiuni la genunchi. Mai sunt si tibierele, dar acestea sunt recomandate persoanelor care se inscriu in competitii, nu sunt obligatorii si pentru amatorii de sporturi de iarna", completeaza Burchiu.

Manusile sunt si ele importante. Antrenorul de schi ne recomanda manusile care au un material dur in palma, pentru a ne proteja mainile in cazul cazaturilor. In plus, claparii nu trebuie sa fie foarte stramti, deoarece exista riscul unei fracturi la nivelul membrelor.

Specialistii ne recomanda sa nu uitam de ochelarii speciali pentru zapada, care au scopul de a proteja ochii de lumina puternica reflectata de zapada, si de casca, care protejeaza capul in cazul unei cazaturi.

Afla mai multe informatii despre acest subiect din "Gandul"!


Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Leylifer
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Leylifer
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Leylifer
    75 min
    02:15 Trei surori
    150 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies