Dieta PALEO - Cea mai eficienta dieta de slabit. Regimul alimentar devenit stil de viata

Dieta PALEO - Cea mai eficienta dieta de slabit. Regimul alimentar devenit stil de viata
Citeste mai mult despre: dieta, regim alimentar
Data publicarii: 08 Iulie 2014

Cu siguranţă, în ultima vreme aţi tot auzit vorbindu-se despre această dietă care promite o pierdere semnificativă a kilogramelor şi care, pe deasupra, vă poate feri de multe probleme de sănătate specifice modernităţii precum diabetul, bolile de inimă şi chiar unele tipuri de cancer.

Aceasta poartă numele de dieta Paleo iar secretul şi succesul acesteia se pare că ar consta în regimul alimentar pe care se bazau strămoşii noştri din epoca de piatră. Să descoperim împreună  care sunt regulile acestei diete şi cum o putem urma fără prea mari eforturi financiare.

În primul rând, acest stil de viaţă - da, îl putem numi aşa, pentru că poate fi urmat cu uşurinţă de îndată ce organismul nostru se adaptează noilor reguli alimentare- nu se bazează, precum aţi crede, pe vânatul de animale, ci pe alimentele de bază la îndemâna strămoşilor noştri acum mai bine de 40.000 de ani.

ADN-ul uman este acelaşi dintotdeauna, deci adăugirile din alimentaţia contemporană nu îşi au sensul, din moment ce oameni ca şi noi au supravieţuit cu mâncare mult mai puţină şi mai puţin diversificată şi, culmea, acest stil de viaţă a ţinut la distanţă multe afecţiuni care acum se acutizează din ce în ce mai des în rândul populaţiei.

Acest lucru este cauzat în mare parte de regimul alimentar bogat în calorii, introducerii alimentelor procesate precum cerealele, produsele lacatate şi cele îmbogăţite cu zaharuri.

Dieta Paleo simplifică la minimum acest regim alimentar şi se bazează pe două componente majore: alimente de origine animală şi plante naturale. Cu alte cuvinte, carnea este carne, leguma e legumă iar fructul e fruct şi nimic mai mult. Nu mezeluri, lactate şi dulciuri!

Astfel, dieta Paleo, în linii mari, include consumul de peşte, ouă, pui, curcan, raţă, fructe de orice fel, proaspete sau în coajă lemnoasă, seminţe şi legume crescute în mod natural, fără îngrăşăminte şi altţi aditivi care le pot modifica structura.
Aceste alimente nu doar că asigură necesarul de vitamine, nutrienţi şi antioxidanţi de care corpul are atâta nevoie, ci au capacitatea de a reduce indicele glicemic, scăzând astfel riscul de diabet, previn tulburările digestive şi obezitatea, datorită conţinutui crescut de fibre, care previn constipaţia şi conferă rapid senzaţia de saţietate, iar proteinele conţinute de carne asigură energia de care avem nevoie pentru a face faţă unei zile obositoare la serviciu.

Persoanele care au urmat această dietă susţin că au reuşit să slăbească  în 6 luni chiar şi 30 de kilograme, fără să se înfomteze şi fără să-şi dea metabolismul peste cap, deci merită încercată.

Să vedem care sunt regulile care trebuie urmate în dieta Paleo şi cum putem utiliza strategiile din trecut pentru a ne îmbunătăţi viitorul:

Regula numărul 1: vegetalele ocupă două treimi din farfurie – iar restul va fi ocupat de o porţie de proteine, respectiv carne de mărimea podului unei palme, un fruct şi o porţie de grăsimi sănătoase, cum este avocado de exemplu.

Regula numărul 2: eliminarea tuturor alimentelor care provoacă inflamaţii în corp – dieta imită regimul alimentar al strămoşilor, deci elimină din start produsele ambalate şi procesate. Această categorie de alimente vine “la pachet” cu o sumedenie de aditivi, conservanţi, sare şi zahăr, ingrediente recunoscute pentru efectul lor negativ asupra organismului, în special asupra sistemului imunitar şi care creează mediul propice de apariţie a inflamaţiilor, cauza a numeroase afecţiuni. Deci, vor fi excluse lactatele de orice fel şi dulciurile rafinate, precum şi cerealele, atât de ridicate în slăvi la momentul actual.

Susţinătorii dietei Paleo sunt de părere că toate „beneficiile nutriţionale”ale acestor alimente pot fi la fel de bine regăsite în compoziţia fructelor şi legumelor. În plus, ce nu se prea menţionează despre cereale este faptul că pot irita intestinul, ducând la probleme precum balonarea şi sindromul de colon iriabil.

Regula numărul 3: adio, numărat de calorii – dacă până acum eraţi cu ochii pe tabelul care indica numărul de calorii pentru fiecare aliment, iată că paleodieta vă scapă de această povară. Puteţi mânca oricât şi orice doriţi, bineînţeles în limitele impuse de regula numărul 1. Atâta vreme cât corpul nu primeşte aditivii care se găsesc acum în majoritatea alimentelor, acesta se va comporta normal şi nu va resimţi nevoie de dulce sau de sărat. Pofta de dulce se taie cu un fruct iar cea de sărat cu o masă formată din proteine şi legume.

Regula numărul 4: luaţi cina la micul dejun – aţi auzit bine, ceea ce se presupune că veţi mânca la masa de seară este recomandat să fie servit la micul dejun, prima masă din zi, pentru că acela este momentul la care organismul are cea mai mare nevoie de substanţele nutritive pentru a trece cu bine de o zi lungă şi solicitantă. Deci, uitaţi de celebrele cereale cu lapte şi mâncaţi o porţie de carne de pui, curcan, somon sau chiar un burger, pentru că acestea vă ţin sătui pe durata întregii zile şi rezervaţi seara unui fruct sau unei salatae uşoare de legume.

Regula numărul 5: aveţi voie să trişati doar o dată pe săptămână – puteţi obţine beneficiile promise de dieta Paleo chiar dacă o urmaţi doar în proporţie de 85 %. Desigur, urmată 100% ca la carte, timp de o lună de zile vă scapă de kilogramele nedorite, însă aceasta nu se doreşte a fi încă o dietă fadă şi restrictivă, ci un stil de viaţă, deci când şi când mai puteţi pofti la o prăjitură sau un pahar cu vin roşu.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Imbratisarea ta
    105 min
    11:45 Esmeralda
    60 min
    12:45 Dragostea si banii
    120 min
    14:45 Pamantul, Soarele si tu
    135 min
    17:00 Imbratisarea ta
    105 min
    18:45 Inima nu minte
    135 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    45 min
    01:45 Trei surori
    150 min
    04:15 Acasa la romani
    60 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Aproape de iubire
    166 min
Modifică setările cookies