Dependenţa de ciocolată produce modificări în creier ca şi dependenţa de droguri

Dependenţa de ciocolată produce modificări în creier ca şi dependenţa de droguri
Data publicarii: 23 Noiembrie 2013

Modificările produse în creierul persoanelor înnebunite după ciocolată sunt similare celor produse de droguri asupra persoanelor dependente de substanţe interzise, potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici.

Anumite regiuni ale creierului se activează mai mult la persoanele mari amatoare de ciocolată, în momentul în care acestea consumă sau privesc desertul, decât la persoanele care nu au poftă de acest aliment dulce.

Cercetătorii au mai descoperit că imaginea ciocolatei contribuie semnificativ la activarea zonelor din creier asociate cu recompensa, acest lucru sugerând că persoanele care ţin dietă ar putea reduce consumul în cazul alimentelor preferate, dacă ar evita imaginile acestora, scrie Mediafax.

Profesorii Edmund Rolls şi Ciara McCabe de la Universitatea Oxford au investigat prin intermediul rezonanţei magnetice nucleare (RMN) creierul a opt persoane dependente de ciocolată şi al altor opt persoane care nu erau pasionate de acest desert. Voluntarii au vizionat imagini apetisante cu ciocolată, iar apoi au primit o băutură pe bază de ciocolată pe care au consumat-o în timp ce specialiştii le-au scanat creierul. La persoanele dependente de ciocolată, centrii din creier asociaţi cu plăcerea, obişnuinţa şi dependenţa de droguri s-au activat mai mult ca la celelalte. Aceşti centri se află în cortexul medial orbitofrontal, cortexul cingular şi striatumul ventral. Specialiştii au descoperit în urmă cu mai mult timp că traumatismele în zona cortexului orbitofrontal sunt asociate cu dezvoltarea dependenţei de pariuri, droguri şi alcool.

Scanarea prin RMN a demonstrat şi că, în cazul în care gustul este combinat cu imaginea, în creier se produce un răspuns mai puternic, decât în cazul în care cele două simţuri sunt utilizate separat. Componenta vizuală este foarte importantă şi este complementară aromei. Rolls este de părere că dacă o persoană mănâncă un aliment preferat fără să-l vadă - de exemplu, în întuneric - sau fără să-l poată mirosi, atunci aceasta ar putea reduce cantitatea consumată din acel aliment.

Studiul a fost publicat în European Journal of Neuroscience.

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    150 min
    04:30 Acasa la romani
    45 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies