Cum poti sa-ti pacalesti foamea ca sa nu te ingrasi

Cum poti sa-ti pacalesti foamea ca sa nu te ingrasi
Citeste mai mult despre: tips, gustari, micul dejun, nutritie
Data publicarii: 18 August 2009

Orele petrecute peste program, viteza cu care suntem fortati sa desfasuram diferite activitati, ritmul alert al vietii de zi cu zi sunt cateva dintre motivele care duc la aparitia stresului. Specialistii in nutritie spun ca de cele mai multe ori stresul induce senzatia de foame chiar daca abia te-ai ridicat de la masa.

Dereglarile hormonale, stresul si diabetul sunt cele trei afectiuni care dau o senzatie continua de foame”, spune dr. Livia Nena, bionutritionist. Astfel, specialistul adauga ca persoanele care la scurt timp dupa ce au mancat au pofta de o mica gustarica ar trebui sa se prezinte la un medic specialist, deoarece senzatia de foame continua este ca picatura chinezeasca care, o data cu trecerea timpului, duce la aparitia bolilor de inima si distrug ficatul.

Organismul are un «ceas» dupa care functioneaza. Are perioada de asimilare, perioada cand cere de mancare si perioada de eliminare. Mancand neregulat sau din jumatate in jumatate de ora nu facem nimic altceva decat sa ne dam stomacul peste cap”, explica dr. Nena.

Bionutritionistul spune ca pofta de dulce „ascunde” diabetul, iar cea de sarat apare pe sistem nervos. Astfel, aparitia poftei de ceva dulce, respectiv de o tableta de ciocolata sau de prajiturele, consumate imediat dupa masa este cauzata de variatia brusca a nivelului glicemiei. In organism, nivelul de zahar in sange este un parametru reglat in permanenta.

Dupa masa, zaharul din alimente trece in sange si glicemia creste. Atunci, pancreasul secreta insulina, iar acest hormon face ca excesul de zahar sa fie directionat catre ficat. Dr. Nena spune ca persoanele care au o pofta continua de dulce trebuie sa se prezinte la medic, deoarece riscul de a suferi de diabet este foarte ridicat.
„Persoanele care sunt stresate recurg la altfel de gustari.

Chipsurile, saratelele, pufuletii si alte produse care se pot rontai sunt un mod de relaxare pentru cei cu un program incarcat. Aceste gustari duc la cresterea in greutate. Desi nu mancam mult, organismul nu si-a respectat «orarul»”, explica bionutritionistul.

Masa de fructe, cea mai sanatoasa gustare
Dr. Livia Nena recomanda trei mese principale pe zi si doua gustari. „Micul dejun trebuie luat pana in ora 8:00. Dimineata se pot manca doua felii de sunca slaba cu o rosie, sau un ou fiert cu rosie sau ardei gras”, spune bionutritionistul.

La micul dejun se mai poate manca un iaurt sau un bol de lapte cu cereale. „Atentie insa, pentru a ne pastra in forma, cerealele trebuie sa fie integrale. Evitati pe cat posibil cele cu glazura sau cerealele cu fructe, deoarece acestea contin foarte mult zahar”, avertizeaza Livia Nena. Pana la masa de pranz este recomandat unul sau doua fructe.

Afla mai multe informatii despre acest subiect din Gandul!

Program Acasa TV
  • Marți
  • 06:00 Inima nu minte
    105 min
    07:45 Leylifer
    75 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Leylifer
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    75 min
    23:15 Numele meu e Riza
    60 min
    00:15 Esmeralda
    60 min
    01:15 Leylifer
    60 min
    02:15 Trei surori
    150 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies