(P) Miopia – un viciu de vedere ce nu trebuie neglijat

(P) Miopia ndash; un viciu de vedere ce nu trebuie neglijat
Citeste mai mult despre: miopia, lentile de contact
Autor: Alexandra Nichita Data publicarii: 31 Martie 2023

Miopia este un viciu de vedere cu care ne naștem. Totodată, poate fi un subiect care atât de des a trecut pe lângă noi încât suntem tentați să nu îl luăm suficient în serios. Iată de ce trebuie să fim foarte atenți la modul în care poate evolua, în special când este vorba de copiii noștri.

Miopia, după cum spuneam, este o afecțiune foarte comună. Încă din copilărie am înțeles faptul că unii copii sunt nevoiți să poarte ochelari, cel mai des asemeni părinților lor și astfel l-am asimilat ca pe un fenomen normal.

Cum sesizăm miopia la propriul copil? 

Ca să înțelegem mai bine fenomenul, trebuie discutat mai întâi despre miopie ca boală, cum afectează, când și din ce cauză apare?

Miopia la nivel fiziologic înseamnă o imperfecțiune a formei globului ocular, care are un aspect ușor turtit la polii superior și inferior. Din această cauză, este afectat unghiul de refracție care redă o imagine neclară din cauza poziționării în fața retinei, în loc de la nivelul ei. Cu cât copilul crește, globul ocular se dezvoltă odată cu acest defect, ce tinde chiar să se accentueze.

Misiunea tratamentului în acest caz este de a încerca să încetinească sau să oprească această progresie a miopiei ce poate da diverse complicații la maturitate – precum: degenerescența maculară miopică, glaucomul, cataracta.

Simptomele miopiei la copil

Miopia este percepută de către copil ca o imposibilitate de a distinge la distanță însă, pentru ca probabil o resimte de mai multă vreme, nu o percepe ca pe o problemă. Dificultățile apar în primii ani de școală, când nevoia de a vedea clar la distanță în timpul orelor dau adevărate bătăi de cap, activitățile școlare devenind extenuante din cauza acestui efort continuu de a vedea clar la distanță.

Simptomele pot lua următoarele forme:

Mijirea ochilor

Lăcrimatul ochilor

Căscatul des

Dureri de cap

Nevoia de odihnă în timpul zilei.

Toate acestea sunt un semn clar de efort în a ține pasul cu activitățile care se desfășoară la o distanță la care copilul nu poate distinge clar obiectele.

Ce este de făcut?

Primul pas este desigur o evaluare de specialitate la un cabinet de optometrie sau la medicul oftalmolog, care va măsura gradul de progresie a miopiei și vă va propune o conduită terapeutică.

Avantajul zilelor noastre este că în cazul acestei afecțiuni, tratamentul este non-invaziv, ușor de purtat și cu rezultate eficiente. Soluția – lentilele inteligente MiYOSMART, marca HOYA.

Ce sunt lentilele MiYOSMART?

Lentilele MiYOSMART vin cu o noutate pe piață în materie de tehnologie, produsul fiind rezultatul unei cercetări realizate în parteneriat cu Universitatea Politehnică din Hong-Kong.

Tehnologia DIMS - Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare) reușește ca prin simpla lor purtare să încetinească progresia miopiei cu aproximativ 60%, în 21,5% din ele fiind oprită definitiv din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Cum putem susține sănătatea vederii pe termen lung?

Deja prin simplul fapt că reușim prin acest tratament să încetinim progresia miopiei sau să o oprim definitiv este un pas imens în managementul miopiei. În trecut, singura abordare terapeutică era corectarea vederii prin purtarea ochelarilor.

Astăzi, purtarea lentilelor inteligente reușesc să corecteze vederea și simultan să și țină în frâu progresia ei. În acest fel, pacientul va fi protejat de complicații la nivelul vederii în viața de adult.

O altă calitate a lentilelor MiYOSMART o constituie designul perfect adaptat stilului de viață dinamic al copiilor protejându-i în același timp și de radiațiile UV.

O conduită importantă este și cea care ține de stilul de viață. Cel mai semnificativ factor de risc în dezvoltarea miopiei este expunerea prelungită activităților de aproape precum scrisul cititul, iluminarea inadecvată și utilizarea pentru timp îndelungat a ecranelor dispozitivelor electronice.

O abordare sănătoasă se află bineînțeles la polul opus. Sănătatea ochiului este susținută întotdeauna de expunerea vederii la lumina naturală a soarelui. De aceea, este recomandat ca zilnic, minimum două ore să fie petrecute în aer liber, timp în care copiii se pot bucura de aer curat, mișcare și timp de calitate alături de cei dragi.

Acest articol vă este oferit de HOYA Lens Romania.

Program Acasa TV
  • Sâmbătă
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Intrebarea Mesei Rotunde
    60 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 O propunere virala
    120 min
    12:00 Aproape de iubire
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    90 min
    21:30 Montecristo
    60 min
    22:30 O nunta ca-n povesti
    120 min
    00:30 Regina
    105 min
    02:15 Intrebarea Mesei Rotunde
    60 min
    03:15 Lectii de viata
    45 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    15 min
    04:15 O nunta ca-n povesti
    105 min
    06:00 Pe firul iubirii
    120 min
Modifică setările cookies