Se spune că gastronomia descrie foarte bine stilul de viață al oamenilor dintr-o zonă și ne ajută să le înțelegem mai bine tradițiile, dar și dacă aceasta datează din vremurile de demult. Este o zonă în care trăiesc români, maghiari, sârbi, romi, șvabi și alte etnii, motiv pentru care gastronomia este extrem de diversificată.
Preparate tradiționale din Banat
Există câteva preparate tradiționale care nu lipsesc din nicio casă bănățeană:
Gulașul
Supa de găină cu tăiței făcuți în casă
Varză călită cu cârnați
Ceapă umplută
Ciorba de fasole cu afumătură
Pleșcavița
Carnea cu sos de roșii, vișine sau mere
Majoritatea preparatelor din Banat sunt grase, mai ales că multe dintre ele conțin sos, preparat cu făină. Este bine de știut că sarmalele pregatite în gospodăriile de aici sunt diferite de cele din restul țării, mai ales pentru că sunt preparate cu carne tăiată cu satârul, iar dimensiunile sunt foarte mari.
Mesele tradiționale din Banat pot include foarte multe preparate, însă cele mai multe dintre ele sunt pe bază de carne. În cazul în care ajungeți prin zonă, rețineți că livrările de mâncare în Timișoara sunt foarte rapide și vă puteți bucura de orice preparat în cel mai scurt timp. Dar dacă vrei să prepari chiar tu o masă tradițională, îți lăsăm aici câteva preparate pe care le poți face.
Pogăcele cu jumări
Sunt un fel de pâinici care conțin jumări și de cele mai multe ori se consumă după tăierea porcului. În Banat tăierea porcului este motiv de sărbătoare și întotdeauna se fac preparate speciale care se consumă cu varză murată. Pogăcelele sunt preparate dintr-un aluat cu jumări și de servesc neapărat cu un pahar de țuică.
Păturata pe crumpi
Bănățenii au și numeroase preparate din cartofi, iar aceasta este una dintre cele mai întâlnite. Are o umplutură pe bază de brânză proaspătă de vaci, ou, mărar, telemea, sare și piper, care se rulează sub forma unei spirale și de pune la fiert cu afumătură și cartofi.
Prospături de porc
Masa tradițională nu trebuie să fie lipsită de cârnați cu foarte multă boia, șuncă afumată, slănină, tobă, caltaboș, carne pusă în saramură. Acestea sunt ideale pentru un aperitiv zdravăn, mai ales dacă punem și o bucată de brânză proaspătă de vaci.
Deserturi
Zona Banatului este cunoscută pentru câteva deserturi senzaționale pe care le poți prepara, cum ar fi:
Gogoșile pufoase
Cozonacul cu umplutură – coardă
Cozonac cu umplutură în formă de melc – cuglu
Plăcintă dulce sau acră
Ștrudel
Gomboți cu prune – găluște cu prune
Rulouri cu spumă de căpșuni
Clătite bănățene - „ca la Ana Lugojana”
Tortă – pandișpan cu multă cremă
Deserturile bănățene pot fi preparate și din tăiței făcuți în casă, așa cum e iofca. Este un preparat cu tăiței, brânză, nucă, lapte și mac.
Gastronomia oricărei zone din România este surprinzătoare și numai bună de încercat în zilele de vacanță. Încearcă o masă tradițională din zona Banatului și bucură-te de cele mai bune preparate.
06:00 | Pe firul iubirii 120 min
|
---|---|
08:00 | Doctor de bine - Acasa 30 min
|
08:30 | iBani 30 min
|
09:00 | Lectii de viata 60 min
|
10:00 | Spre Anglia, cu dragoste 120 min
|
12:00 | Aproape de iubire 180 min
|
15:00 | Pe firul iubirii 120 min
|
17:00 | Lectii de viata 60 min
|
18:00 | Povestea de pe insula 120 min
|
20:00 | Regina 90 min
|
21:30 | Montecristo 75 min
|
22:45 | Brutaria casei regale 120 min
|
00:45 | Regina 105 min
|
02:30 | Doctor de bine - Acasa 15 min
|
02:45 | iBani 30 min
|
03:15 | Lectii de viata 45 min
|
04:00 | Ce se intampla, doctore? 30 min
|
04:30 | Brutaria casei regale 90 min
|
06:00 | Inima nu minte 120 min
|