Fără false pudori! Ca să eviţi surprizele neplăcute, educaţia sexuală trebuie dobândită din timp!

Fără false pudori! Ca să eviţi surprizele neplăcute, educaţia sexuală trebuie dobândită din timp!
Citeste mai mult despre: educatie sexuala
Data publicarii: 12 Decembrie 2008

Copiii sunt extrem de curioşi şi se întreabă, sau mai bine zis îşi întreabă părinţii încă de foarte mici cum au venit ei pe lume. Majoritatea părinţilor se simt jenaţi să vorbească despre aşa ceva şi le „vând gogoşi” legate de barză sau de Moş Crăciun, încercând să evite, pe cât posibil, adevărul.

Lăsând la o parte faptul că părinţii ar trebui să găsească explicaţii cât mai logice şi mai apropiate de realitate, de genul „tati a iubit-o mult pe mami şi aşa ai apărut tu pe lume”, fără a intra în detalii, la un moment dat copilul va trebui să afle adevărul, mai ales că intră în contact şi cu alţi copii la fel de curioşi.

În plus, vrând nevrând, ei ajung să vadă şi scene interzise la televizor, în reviste sau... chiar pe stradă. E imposibil să nu meargă prin parc şi să nu întâlnească vreun cuplu de îndrăgostiţi care se sărută pasional, fără să fie jenaţi de faptul că nu sunt singuri.

Prin urmare, undeva în jurul vârstei de 10-12 ani ar fi indicat ca cei mici, aflaţi în perioada în care se îndreaptă serios spre adolescenţă, să primească educaţie sexuală la orele de dirigenţie (ceea ce învaţă la biologie nu se pune), dar şi acasă. Părinţii ar trebui să discute cu ei înainte să afle diverse informaţii de la colegi şi să se trezească cu o replică de genul: „eşti în urmă, ştiam asta deja”!

E drept că există şi reviste destinate adolescenţilor care conţin rubrici cu sfaturi în acest sens, dar e mai sigur să-ţi educi copilul aşa cum vrei. Nu este vorba numai despre principii morale sau convingeri pe care vrei să i le „inoculezi”, dar trebuie să te asiguri că va fi responsabil/ă de alegerile pe care le face şi că nu-şi va începe viaţa sexulă doar din curiozitate sau pentru că, cel puţin aparent, „toţi ceilalţi o fac”.

În afară de câteva principii de bun simţ, e important ca mamele să-şi ducă fetiţele la ginecolog încă de când „intră în rândul domnişoarelor”, adică de când se instalează menstra, pentru control de rutină, pentru a fi sfătuite şi pentru a şti care sunt mijloacele contraceptive. Chiar dacă nu le foloseşte încă, ea trebuie să ştie exact ce riscuri presupune o relaţie sexuală neprotejată.

Mulţi dintre noi consideră astfel de subiecte tabu, dar adolescenţii trebuie să cunoască toate aceste detalii în amănunt, cu titlu de cultură generală. Dacă eşti o persoană educată sau ai impresia că dacă nu-i spui nimic nici nu află nimic şi atunci nu-ţi va face „surprize” neplăcute, te înşeli amarnic.

Educaţia din celelalte domenii nu are nici o legătură cu sexualitatea. Copilul care se îndreaptă spre adolescenţă va afla oricum ceea vrea să ştie şi e mai bine să te asiguri că informaţiile pe care le va asimila sunt corecte, trecând peste falsele pudori. În plus, astfel de discuţii între părinţi şi copii, avute la timp, ajută la crearea unei legături speciale între ei, o legătură bazată pe încredere şi comunicare.

 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    165 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies