Fructele si legumele pot fi folosite pe post de parasolar!

Fructele si legumele pot fi folosite pe post de parasolar!
Data publicarii: 03 August 2009

Pepenele, fructele de padure si ardeiul iute sunt cateva dintre cele mai „fierbinti” alimente care reusesc sa ne racoreasca in zilele caniculare. Medicii spun ca este normal si benefic pentru organism sa consumam mai multe lichide, fructe si legume proaspete pe timpul verii, pentru ca, pe masura ce temperatura creste, organismul transpira din abundenta, pierzand astfel mai multe lichide si minerale precum sodiu, potasiu sau magneziu.

Nu numai ca aceste alimente inlocuiesc lichidele si mineralele care se pierd odata cu procesul de transpiratie, dar fructele si legumele contin oxidanti care ne protejeaza organismul de potentialele efecte negative ale expunerii la soare”, spune dr. Luigi Gratton, vicepresedinte pe probleme medicale si de nutritie in cadrul unei companii producatoare de produse nutritive si, totodata, medicul care este responsabil cu nutritia si alimentatia echipei de fotbal L.A. Galaxy, la care joaca si David Beckham.

Specialistii sustin ca pepenele constituie o sursa importanta de potasiu, insa pepenele galben este aproape de trei ori mai bogat in potasiu decat cel verde. In plus, culoarea galben-portocalie a acestui fruct este data de continutul de beta-caroten, care este si un puternic antioxidant. Fructele de padure, dulci si racoroase, sunt o adevarata sursa de vitamina C. Medicii spun ca ele au niste compusi similari cu aspirina, care au rolul de a reduce inflamatiile, si care pot ajuta astfel la regenerarea celulelor pielii arse soare.

O portie de afine valoreaza cat trei – patru capsule cu vitamine, cu specificatia ca vitaminele A, E, F, PP si complexul de vitamine B (B1 si B2) continute de afine sunt mult mai usor de asimilat de organimul uman, deoarece sunt in formula naturala. In plus, medicii nutritionisti recomanda pentru rehidratare un ceai cald din fructe de padure.

Desi nu ne-am fi gandit la ei pe timpul verii, ardeii iuti sunt si ei recomandati de nutritionisti. „Incarcati” cu vitamina C, ardeii stimuleaza transpiratia care, evaporandu-se pe piele, da o senzatie de racoare. Daca nu va plac ardeii iuti, acelasi efect il au si usturoiul sau ghimbirul.

Spanacul protejeaza ochii de expunerea la soare
Medicii spun ca transpiratia abundenta a organismului este principala cauza a aparitiei starii de oboseala si apatie, frecvent intalnita in zilele toride. „Numai consumand lichidele potrivite si cat mai multe fructe si legume proaspete putem lupta cu adevarat impotriva caldurii”, adauga dr. Gratton, care este si membru in Programul de analiza a obezitatii derulat de Centrul pentru nutritie umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).

Spanacul si bauturile pentru sportivi sunt alte alimente care, potrivit specialistilor, ajuta organismul sa mentina o temperatura normala chiar si in zile excesiv de calde. La spanac, culoarea verde este data de continutul de luteina – un antioxidant care protejeaza pielea si ochii de expunerea la soare.

Afla mai multe detalii despre acest subiect din Gandul!
 

Program Acasa TV
  • Miercuri
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    165 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies