Carnea la gratar, un adevarat deliciu. Cum sa o gatesti corect si sanatos

Carnea la gratar, un adevarat deliciu. Cum sa o gatesti corect si sanatos
Citeste mai mult despre: gratar, carne
Data publicarii: 18 Iunie 2013

Cine nu adoră mirosul îmbietor de grătar, gustul de fum şi de arsură atât de plăcute papilelor? Cu siguranţă, bărbaţii sunt primii pe listă atunci când vine vorba de un barbeque în aer liber, şi asta nu doar pentru plăcerea de a le demonstra consoartelor calităţile lor gastronomice excelente, ci şi pentru gustul nemaipomenit al frigăruilor care sfârâie de zor pe grătarul încins.

Şi pentru că suntem în plin sezon al ieşitului la iarbă verde iar grătarul este nelipsit din acest peisaj mioritic, trebuie să luăm aminte câteva strategii utile pentru ca preparatele ce le gătim să fie pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.

Temperaturile crescute, flacăra directă şi fumul – elemente specifice grătarului în aer liber, pot da naştere substanţelor cancerigene. Mai exact, sunt generate hidrocarburi aromatice policiclice, compuşi care se formează în fumul rezultat din grăsimea din carne şi care se vor regăsi din plin în crusta de deasupra cărnii, şi amine heterociclice, care sunt produse în carne ca urmare a expunerii la temperaturi extreme.

De asemenea, o altă regulă de aur a grătăritului este să ţineţi carnea în lăzi frigorifice până să o puneţi pe grătar deoarece expunând-o la soare sau ţinută la temperaturi improprii va exista riscul de dezvoltare a unor germeni precum Salmonella, Escherichia coli şi Staphylococcus aureus, care pot afecta starea de sănătate în cel mai scurt timp şi, în loc de o vacanţă reuşită, vei avea parte de greaţă, vomă, diaree şi crampe abdominale severe.

Înainte de a vă apuca de barbeque, nu uitaţi să curăţaţi riguros grătarul pentru a elimina urmele anterioare şi să îl ungeţi cu ulei, nu cu slănină sau alte grăsimi, pentru a împiedica arderea cărnii.

Pentru a reduce cu până la 90% nivelul substanţelor toxice este indicat să marinaţi carnea cu câteva ore înainte într-un amestec de ulei de măsline, usturoi, zahăr,muştar, ceapă, suc de lămâie şi ierburi aromatice, care vor avea rol de barieră protectoare.

Deşi tuturor ne place carnea uşor carbonizată, specialiştii avertizează că aceasta este deosebit de periculoasă. Atunci când lăsăm carnea să se înnegrească introducem inconştient în organism toate acele substanţe nocive care ne pot expune unui risc crescut de cancer, în special cancer de colon. Nici carnea în sânge nu este recomandată deoarece există riscul de toxiinfecţii, deci echilibrul este cheia sănătăţii.

Pentru a reduce riscul formării de substanţe dăunătoare este important să folosim carne cât mai slabă, fără grăsime, să dăm la o parte pieliţa de pe pulpe şi să reţinem că peştele se găteşte foarte repede deci nu e nevoie să stea foarte mult pe grătar. În plus, trebuie ca temperatura să fie răspândită uniform, deci cărbunii sau lemnele de foc trebuie împrăştiate astfel încât să ardă constant iar carnea să nu fie poziţionată chiar deasupra, ci să ridicăm grătarul cu ajutorul unor cărămizi.

În cazul în care preferaţi carnea de porc la grătar, reţineţi că aceasta se găteşte mai greoi, deci va fi necesar un timp mai lung de stat pe grătar, existând astfel un risc crescut de formare a substanţelor cancerigene. Pentru reducerea nivelului de hidrocarburi cancerigene, puteţi băga în prealabil carnea la cuptor pentru câteva minute, astfel încât să scurtaţi gradul de expunere la fumul nociv şi pentru a evita carnea arsă la exterior şi crudă la interior.

Program Acasa TV
  • Luni
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Leylifer
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Leylifer
    60 min
    02:00 Trei surori
    150 min
    04:30 Doctorul casei
    45 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies