Povestile unor adevarati invingatori: bebelusi nascuti prematur care au supravietuit - VIDEO

Povestile unor adevarati invingatori: bebelusi nascuti prematur care au supravietuit - VIDEO
Data publicarii: 05 Martie 2011

Multi dintre copilasii nascuti prematur au sanse minime, dar supravietuiesc, uimind pe toata lumea. Unul dintre ei, un baietel, cantarea la nastere putin peste 500 de grame, adica... greutatea unei franzele. Este unul dintre copiii nascuti prematur. Mama lui nici nu a apucat sa-l stranga la piept iar cand l-a vazut prima data era ghemuit intr-un incubator cu manutele pline de ace. Parintii doreau sa-l boteze pe baietel, dar asteptau cu strangere de inima vestile medicilor.

Sansele de supravietuire  ale unui fat nascut la sase luni sunt de 25 la suta si ele cresc cu fiecare saptamana cu care sta in pantecele mamei. Prematurii au nevoie de ingrijiri speciale si trebuie hraniti cu mare atentie.

In urma cu 15 ani, medicii de la maternitatea Brasov au asistat la nasterea unui bebelus de 500 de grame. Era o premiera si toata lumea a asteptat cu infrigurare ca micutul sa primeasca un diagnostic optimist. Povestea a avut un final fericit iar astazi, copilul este deja elev si duce o viata absolut normala.

Un alt copil care s-a grabit sa vina pe lume cantarea, la nastere, aproape 600 de grame, iar in primele luni de viata a fost conectat la un incubator in care erau 36 de grade Celsius, exact ca-n pantecele mamei sale. Bebelusul era hranit cu o pipeta si atent monitorizat. Orice miscare declansa o alarma care-i alerta pe medici. 

Denisa este un alt copil care a luptat sa spuravietuiasca. Desi mama ei nu era la prima nastere, copila a venit pe lume cu o greutate de 670 de grame si era cam cat palma unui barbat. Tatal ei nici nu a atins-o in primele luni de viata. I se parea mult prea mica si extrem de firava.

Cazul Denisei a fost o premiera pentru acea maternitate, fiind  primul copil nascut cu o greutate atat de mica  si care a supravietuit. Cand  copila a luat in greutate si a ajuns sa cantareasca aproape doua kilograme, parintii au putut-o lua acasa.  Acum, Denisa este sanatoasa si creste ca orice copil normal.

Un alt caz de notorietate este cel al gemenilor nascuti prematur la maternitatea Campulung Muscel. Initial, micutii au fost declarati avortoni, ca mai apoi sa fie salvati.

Cand a venit pe lume, Ramona avea 650 de grame si incapea cu usurinta  intr-un buzunar. Ca sa va imaginati cat era de mica, ganditi-va  numai ca o punga de zahar are 1 kilogram, iar copila nu cantarea nici atat. Daca  Ramona s-ar fi nascut in urma cu cativa ani nu ar fi avut nicio sansa  la viata si ar fi fost declarata avorton. Dar medicina a evoluat si copiii de cateva  sute de grame sunt ajutati sa traiasca... chiar daca lupta cu moartea e crancena.

Ca la majoritatea prematurilor, plamanii Ramonei nu erau dezvoltati cand a venit pe lume. Copila a stat conectata la aparatul de respiratie artificiala saptamani intregi. A suferit 19 stopuri cardiace. De 19 ori medicii au adus-o la viata.

Mama Ramonei i-a urmarit copilei  fiecare respiratie, s-a bucurat pentru fiecare gram luat in greutate, pentru fiecare picatura de lapte mancat. A rugat-o clipa de clipa sa traiasca. Dupa trei luni, in momentul in care fetita ar fi trebuit sa vina pe lume daca nu se nastea prematur, a fost scoasa din incubator si a ajuns pentru prima data in bratele mamei sale. Un moment extraordinar care a fost ca o a doua zi de nastere.

Andrei s-a nascut si el la 6 luni si cantarea un kilogram. La cinci zile a facut o infectie digestiva grava care i-a pus viata in pericol saptamani intregi. Intr-adevar, Andrei a supravietuit, dar era sa ramana  fara vedere din cauza mastii de oxigen de  care a depins in primele saptamani de viata. Bebelusul a dat insa dovada de mai multa putere de viata decat ne putem imagina ca incape intr-o mana de om. 

Prematurii sunt copii care vin pe lume cu mult inainte de termen si cantaresc cateva sute de grame.  Sansele lor de supravietuire sunt in general mici, iar atunci cand  acest lucru se intampla sunt considerate adevarate minuni.

Sala de reanimare este pentru bebelusii nascuti prematur prima lor casa. Aici invata sa respire singuri, sa manance si sa zambeasca. Intre bebelusi, parinti, asistente si medici se creaza o legatura extrem de puternica si fiecare pastreza in minte amintirile fiecarui pas pe care-l fac in salvarea noii vieti.

Bebelusii din incubator traiesc intr-un mediu aseptic , la temperatura constanta si nu trebuie sa faca nici cel mai mic efort prin care sa-si consume caloriile, asa ca sunt hraniti  printr-un dispozitiv special. Prematurii raman in incubator pana cand  implinesc intre 38 si 40 de saptamani de la concepere. Atunci medicii spun despre acesti supravietuitori ca s-au nascut a doua oara si de-abia atunci pot ajunge in siguranta acasa, la familiile lor.

Bogdan a venit pe lume in urma cu trei luni si cantarea 700 de grame. Baietelul are acum aproape trei kilograme si in sfarsit mama il poate strange la piept. A asteptat mult aceasta clipa, mai ales ca de cinci ani incerca sa aduca pe lume un copil.

Eliza Maria Iliescu este un alt copil nascut prematur si devenit celebru mai intai prin varsta inaintata a mamei, 67 de ani. Adriana Iliescu devenea in 2005 cea mai varstnica femeie din Romania care a dat nastere unui copil.  Fetita cantarea la nastere 1400 de grame. Eliza a crescut sub ochii nostri. Este o fetita vesela, sanatoasa si inteligenta. Acum, Eliza si-a stabilit si ea propriul record fiind prima eleva inscrisa in clasa I la varsta de 5 ani.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    150 min
    04:30 Acasa la romani
    45 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Pe firul iubirii
    120 min
Modifică setările cookies