Opt strategii prin care îţi poţi îmbunătăţi sistemul imunitar

Opt strategii prin care îţi poţi îmbunătăţi sistemul imunitar
Citeste mai mult despre: insomnie, raceala, sistemul imunitar, stres
Data publicarii: 29 Noiembrie 2008

E început de iarnă, iar organismul tău e predispus la tot felul de boli sezoniere: guturai, gripă sau viroze. Află care sunt cei mai mari duşmani ai sistemului tău imunitar şi protejează-te!

1. Lasă-te de fumat!
Fumatul are efecte teribile asupra organismului tău. Fumul de ţigară conţine mai mult de 4.000 de compomente chimice, dintre care cel puţin 43 sunt cancerigene. Fumatul duce în timp la boli de inimă, cancer la plămâni, pancreatic sau esofagian şi afectează şi rinichii. Fumatul ucide de două ori mai mulţi oameni decât SIDA, abuzul de alcoo, accidentele rutiere, drogurile, crimele şi sinuciderele – toate combinate! Una din cinci morţi în America este legată de fumat. În medie, un fumător trăieşte cu până la şapte ani mai puţin decât o persoană nefumătoare.

2. Evită deprivarea de somn!
Lipsa de somn slăbeşte considerabil sistemul imunitar. Dacă te trezeşti mai mereu obosit(ă) dimineaţa, trebuie deja să-ţi pui nişte semne de întrebare. Somnul de proastă calitate e asociat cu o funcţionare proastă a sistemului imunitar şi cu un număr redus de celule care luptă împotriva germenilor.

3. Eliberează-te de povara stresului!
Fără îndoială, stresul este unul din principalii factori care contribuie la deteriorarea sistemului tău imunitar. Pierderea locului de muncă, moartea unei persoane aproapiate, divorţul – toate acestea sunt exemple de situaţii în care organismul tău o poate lua razna din cauza stresului. Stresul cronic şi sever provoacă un declin incomensurabil al puterii sistemului imunitar de a lupta împotriva bolilor şi predispune la boli cardiovasculare. De aceea, e bine să faci tot posibilul să scapi de stres, prin orice mijloace.

4. Adoptă o atitudine pozitivă!
Chiar şi nuanţele subtile de tristeţe şi supărare îţi pot slăbi sistemul imunitar. Pesimiştii trăiesc mai puţin decât persoanele care aleg să vadă jumătatea plină a paharului. Optimiştii sunt mai puţin stresaţi, se bucură de o stare generală de sănătate mai bună şi au mai multă grijă de corpul lor.

5. Evită sedentarismul!
Stilul sedentar de viaţă are un impact incerdibil de mare asupra sănătăţii. Beneficiile activităţilor fizice sunt atât de multe şi de mari, încât a renunţa la exerciţii este ca şi cum ai arunca lozul cel mare de la loterie. Persoanele care au o viaă activă sunt mai ferite de bolile de circulaţie sanguină, de bolile coronariene şi de diabet.

6. Evită izolarea socială!
Costurile izolării sociale sunt mai mari decât ai putea bănui. Cu cât mai puţini prieteni, cu cât mai puţin comunici la muncă, acasă şi în comunitate, în general, cu atât eşti mai predispus(ă) să te îmbolnăveşti. Oamenii care merg la concerte, la evenimente culturale, care socializează cu persoane care au aceleaşi hobby-uri şi interese sunt mai puţin stresaţi, mai fericiţi şi mai sănătoşi. Comuincarea şi contactele sociale sunt cheia către sănătatea fizică şi emoţională.

7. Elimină junk food-ul din viaţa ta!
Cât de rea poate să fie mâncarea de tip junk food pentru sistemul tău imunitar? Experţii susţin, dintotdeauna, că atunci când o persoană se hrăneşte prost, sistemul ei imunitar este slăbit. Aşadar, fereşte-te cât mai mult de grăsimile şi zahărul în exces din junk food.

8. Nu face abuz de antibiotice!
Antibioticele sunt o soluţie la îndemână atunci când nu ai chef să mergi la doctor şi crezi că te poţi trata şi singur(ă), însă, dacă devii rezistentă la antibiotice, te-ai ars, după cum se zice în limbajul popular! De aceea, nu trebuie să iei antibiotice decât pentru infecţiile bacteriene şi numai la recomandarea medicului.

 

Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    08:30 iBani
    30 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 Spre Anglia, cu dragoste
    120 min
    12:00 Aproape de iubire
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    90 min
    21:30 Montecristo
    75 min
    22:45 Brutaria casei regale
    120 min
    00:45 Regina
    105 min
    02:30 Doctor de bine - Acasa
    15 min
    02:45 iBani
    30 min
    03:15 Lectii de viata
    45 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Brutaria casei regale
    90 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies