Michael Jackson - DE CE atat de devreme?

Michael Jackson - DE CE atat de devreme?
Data publicarii: 26 Iunie 2009

Michael Jackson a reusit sa faca miliarde de oameni sa se indragosteasca de muzica lui, de stilul lui de a se misca si de a se imbraca. Moartea lui ne-a luat pe toti prin surprindere, ne-a socat si ne-a pustiit, macar cate putin, pe fiecare in parte – noi asteptam cu sufletul la gura (unii sceptici, unii increzatori) ca el sa isi reia seria concertelor de pe 13 iulie, iar el... iar el se lupta cu bolile, cu temerile lui, tot mai copilaros, mai timorat si mai introvertit, crezand ca isi gaseste alinare in calmante.

Unii spun ca era de asteptat sa se intample si asta, ca doar “el si-a facut-o cu mana lui”, referindu-se la numeroasele operatii estetice pe care le-a facut, la excesele si la viata lui dezordonata. Altii il plang fara sa acuze si sa condamne pe nimeni si fara sa dispretuiasca alegerile pe care starul le-a facut. Si totusi... de ce ne-a parasit atat de devreme?

Michael Jackson avea numai 50 de ani. Ducea in spate, totusi, de multa vreme, povara unor afectiuni cu care e greu sa traiesti pastrandu-ti zambetul pe buze. Si nu a fost numai asta: nevoia de a se face acceptat intr-o societate plina de prejudecati fata de negri si operatiile estetice – solutia la care a apelat el, mai tarziu ipohondria accentuata, paranoia si obsesia fata de microbi si exagerarile derivate de aici, abuzul de medicamente, dietele stricte – toate l-au condus inspre acest drum fara intoarcere.

In timpul carierei, look-ul starului pop s-a schimbat dramatic. De prin anii ’80, pielea lui a inceput sa se deschida progresiv la culoare, nasul si barbia au suferit modificari si a slabit semnificativ.

Vitiligo si lupus

Albirea pielii a fost provocata de vitiligo si de lupus – boala cu care Michael a fost diagnosticat in 1986, dupa cum a marturisit chiar el. Pentru cei care nu stiu: lupusul este o boala a pielii si a mucoaselor, potential fatala, in care sistemul imunitar produce anticorpi anormali in sange, care nu apara organismul, ci ataca celelalte celule si tesuturi. Cele mai afectate parti ale corpului sunt pielea (pe care apar noduli care ulcereaza si cicatrici intinse, deformante), inima, plamanii, vasele de sange, rinichii, ficatul si sistemul nervos. Cursul acestei boli e greu de prezis, avand perioada in care boala regreseaza si apoi revine in forta.

Avand in vedere ca nu prea exista tratament pentru asa ceva, dupa ce boala s-a retras, cantaretul a decis sa-si “rezolve” problema folosind mai mult machiaj. Pentru a se trata de vitiligo si de lupus, Michael a inceput sa foloseasca Solaquin, Retinol A si Benoquin, dar si injectii cu hidrocloroxina direct in scalp. Aceste tratamente i-au albit si mai mult pielea, iar combinatia cu machiajul care ii uniformiza culoarea tenului il facea sa para extrem de palid tot timpul.

Operatiile estetice si dietele

Trasaturile faciale mult diferite fata de aspectul lui in adolescenta au fost rezultatul a mai multe interventii chirurgicale: pana prin ’90, se crede ca Michael Jackson a apelat de cel putin 10 ori la chirurgia estetica.

Pe masura ce succesul sau crestea fabulos, Michael a vrut sa slabeasca si a devenit vegetarian, pentru a avea “corpul unui dansator”. A devenit dependent de droguri si a fost internat intr-o clinica de reabilitare.

In 1979, Jackson si-a facut prima rinoplastie, dupa ce s-a accidentat in timpul unui dans mai complex la repetitii. Operatia nu a fost un succes complet, iar de atunci Michael a ramas cu dificultati respiratorii. In 1984, deja isi facea a treia operatie de refacere a nasului, doi ani mai tarziu pe a patra, cand si-a pus si o gropita in barbie. Mai multi chirurgi au speculat apoi ca artistul si-a inaltat si fruntea, si-a subtiat buzele si si-a modificat si obrajii.

In cartea sa autobiografica din 1988, “Moon Walk”, a scris ca nu a recurs decat la doua operatii de rinoplastie si a recunoscut si ca a apelat la chirurgi pentru gropita din barbie. Schimbarile in lookul sau le-a pus pe seama dietei vegetariene, a pierderii in greutate si a luminilor de pe scena. Prin anii ’90, insa, apropiatii sai declarau presei ca Michael Jackson a facut, pana la momentul respectiv, cel putin 10 operatii estetice.

Sanatatea fizica si mentala

Ca adolescent, Jackson a fost abuzat fizic si emotional de catre tatal lui, fapt care l-a lasat traumatizat pe viata. Artistul nu a vorbit prea des despre suferintele lui de atunci, insa, in putinele interviuri pe care le-a acordat pe aceasta tema, toata lumea a putut vedea clar cat de emotionat si de sensibil era. Unii experti in probleme de sanatate mentala au declarat ca Michael a ramas, din punct de vedere psihologic, un copil de 10 ani.

Prin anii ’80, Jackson era profund nefericit si se simtea singur: “Chiar si acasa la mine, ma simt singur. Stau in camera mea si plang cateodata. E foarte greu sa imi fac prieteni. Mai ies noptile din casa si sper sa gasesc vreun vecin pe strada, cu care sa mai schimb cateva vorbe. Dar mereu ma intorc tot singur acasa”.

Unii experti au sustinut ca starul pop suferea de o boala psihica numita tulburare dismorfica corporala, care face ca bolnavul sa nu isi dea seama cum este perceput de ceilalti, sa se izoleze si sa isi imagineze ca are tot felul de defecte.

In 1984, Michael Jackson slabise 9,1 kg, ajungand la 48 de kg. Se simtea tot timpul slabit si avea ameteli. Dupa scandalul din 1993 in care a fost acuzat ca a abuzat sexual de niste copii, Michael a refuzat sa mai manance si a slabit si mai mult. La proces, tremura, nu se putea concentra si i-a luat cateva minute bune sa-si aduca aminte numele celor mai recente albume ale sale si oamenii cu care a lucrat.

Tot pe vremea aceea, a inceput sa ia calmante, Valium, Xanax si Ativan pentru a face fata stresului. Dupa procesul din 2004, Michael a devenit dependent de morfina si Demerol.

In ultimii ani, Michael nu mai iesea in public fara o masca pentru gura si nas. Nu era numai o excentricitate: nasul lui era deformat si compromis dupa atatea operatii si, cel mai probabil, starul considera masca si un mijloc bun de protectie impotriva microbilor din exterior, de care era obsedat.

Tocmai cand artistul isi pregatea revenirea triumfala pe scena lumii, a primit o noua lovitura: a aflat ca are cancer de piele. In primavara aceasta, lui Michael i s-au descoperit celule canceroase pe corp si pe fata. Cu toate ca la inceput, starul a fost foarte ingrijorat, medicii l-au asigurat ca este o boala tratabila.

Cauzele exacte ale mortii lui, survenite joi, 25 iunie 2009, vor fi aflate abia dupa o autopsie amanuntita si teste toxicologice, care vor arata daca Michael avea in corp droguri, alcool sau medicamente. Pana atunci, se speculeaza ca moartea lui a fost provocata de o supradoza de medicamente, pe care le lua impotriva durerilor, dupa ce se lovise de mai multe ori in timpul repetitiilor pentru concertele care urmau sa aiba loc incepand cu 13 iulie in Londra.

Ca nu il vom uita niciodata, asta e de la sine inteles. E greu de transpus in cuvinte ce a insemnat Michael pentru noi toti si pentru fiecare in parte. "Legenda", sau "regele muzicii pop" - e mult prea putin pentru a umple golul din suflet. Dar mai gasim si motive de alinare si puterea sa zambim printre lacrimi, pentru ca Michael ramane cu noi!

 

Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    08:30 iBani
    30 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 Spre Anglia, cu dragoste
    120 min
    12:00 Aproape de iubire
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    90 min
    21:30 Montecristo
    75 min
    22:45 Brutaria casei regale
    120 min
    00:45 Regina
    105 min
    02:30 Doctor de bine - Acasa
    15 min
    02:45 iBani
    30 min
    03:15 Lectii de viata
    45 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Brutaria casei regale
    90 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies