De ce mancaruri sa te feresti la restaurant

De ce mancaruri sa te feresti la restaurant
Citeste mai mult despre: sushi, pizza
Data publicarii: 30 Iunie 2009

Pizza pufoasa, paste cu sos de smantana, sushi, prosciutto cu pepene galben, tiramisu sau mousse de ciocolata – sunt cateva dintre alegerile „bune” sau „rele” pe care le putem face la restaurant. Medicul nutritionist Mihaela Bilic ne sfatuieste cum sa facem alegeri sanatoase, in functie de specificul restaurantului.

Fara tiramisu si lasagna, la italieni
Atunci cand optati pentru o masa la un restaurant cu specific italienesc, puteti comanda paste pe baza de sos tomat, legume la gratar, minestrone (supa de legume), peste si carne, carapaccio de vita sau peste, prosciutto cu pepene galben, mozzarela capresse sau chiar o pizza, dar cu blat subtire. „Trebuie evitate pastele cu sos de smantana ori lasagna, pestele si fructele de mare prajite, pizza pufoasa sau quatro formaggi, calzzone, osso bucco sau tiramisu”, ne recomanda dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Sa nu uitam ca o lingura de smantana cu doar 12% grasime are 50 de calorii, iar o portie de branza cu mucegai (50 de grame), intrebuintata la pizza quatro formaggi, numara 170 de calorii. In plus, alegeti pizza cu blatul cat mai subtire, ca sa faceti „economie” de paine.

La restaurantul chinezesc, evitati paneurile
Daca va plac preparatele chinezesti, puteti comanda sushi si sashimi, supe, carne, peste si legume gatite direct la masa, pe plita incinsa sau in tigaie.

Mizati pe fructe de mare in bucataria franceza
Desi par apetisante, „foietajele, foie-gras-ul, sosurile cu smantana, bagheta cu unt, maioneza, carnea prea mult gatita (3-4 ore), branzeturile si mousseul de ciocolata sunt exemple de «asa nu», atunci cand va aflati la un local cu specific frantuzesc”, recomanda nutritionistul. Puteti alege, insa, salate pe post de aperitiv, supe-crema, legume la vapori (mai ales, sparanghel), scoici si fructe de mare sau peste. Scoicile sunt bogate in fier, iar o portie de fructe de mare (100 de grame) numara doar 150 de calorii.

Carnea la gratar, preparatul-vedeta la restaurantul spaniol
In situatia in care optati pentru un restaurant spaniol, puteti servi salate, legume si carne la gratar, gazpacho (supa rece), fructe de mare si peste. Sunt de evitat carnea, pestele si fructele de mare prajite, paella (cantitati mari de orez) si alte tipuri de salamuri sau carnati (chorizo).

Din bucataria araba: tabouleh
„La fel, carnea tocata si prajita sau humusul (pasta de naut), specifice restaurantelor arabesti, ar putea fi inlocuite cu tabouleh (salata de patrunjel), salata de vinete, frigarui de vita si de berbec”, adauga medicul nutritionist Mihaela Bilic. De asemenea, specialistul ne recomanda sa nu cumparam carne gata tocata nici pentru acasa, ci s-o preparam singuri, din pulpa foarte slaba.

Detalii despre alegerile bune sau rele cand mergi la restaurant pe gandul.info.

Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    08:30 iBani
    30 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 Spre Anglia, cu dragoste
    120 min
    12:00 Aproape de iubire
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    90 min
    21:30 Montecristo
    75 min
    22:45 Brutaria casei regale
    120 min
    00:45 Regina
    105 min
    02:30 Doctor de bine - Acasa
    15 min
    02:45 iBani
    30 min
    03:15 Lectii de viata
    45 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Brutaria casei regale
    90 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies