Afla ce trebuie sa mananci in sezonul rece

Afla ce trebuie sa mananci in sezonul rece
Citeste mai mult despre: sfatul specialistului, nutritie, proteine, vitamine
Data publicarii: 15 Octombrie 2009

Proteine si gasimi. Asta trebuie sa contina alimentatia normala in sezonul rece, ne sfatuiesc specialistii in nutritie.

"Atentie insa, desi carnea este o bogata sursa de proteine si grasimi, nu trebuie sa facem abuz. Este indicat sa mancam, in perioada rece, o data pe saptamana carne rosie, precum cea de oaie, vaca sau porc. Carnea alba, precum de cea de pui sau curcan este indicat sa mancam de cel mult doua ori pe saptamana, iar carnea de peste de trei ori", spune medicul nutritionist Aurelian Emil Ranetti, de la Spitalul Militar din Capitala.

Specialistul adauga ca persoanele care fac abuz de carne, adica nici o masa fara o friptura, isi pun sanatatea in pericol. Astfel, cu cat carnea este mai grasa cu atat riscam sa devenim obezi sau sa suferim de afectiuni cardiace, sustin nutritionistii. Medicii recomanda pentru un stil de viata sanatos evitarea pe cat posibil a grasimilor de natura animala.

"Nucile reprezinta o buna sursa de grasimi vegetale, care sunt bogate in omega 6. Este indicat sa mancam, mai ales in aceasta perioada a anului, una sau doua nuci, pentru a ne asigura energia de care avem nevoie", completeaza dr. Ranetti.

Carnea de macrou, hering, somon, cod, ton si sardina este cea mai grasa carne de peste, dar aceasta nu e daunatoare organismului, deoarece este bogat in grasimi din seria acizilor grasi esentiali omega 3, care protejeaza inima, explica medicul nutritionist.

In plus, pestele este o sursa bogata de zinc, astfel ca acesta mareste productia de celule albe care asigura imunitatea organismului in fata microbilor si virusurilor, destul de raspanditi in aceasta perioada.

In acelasi timp, potrivit medicilor specialisti in nutritie, pentru evitarea deshidratarii, mai ales, cand se se instaleaza raceala, este recomandat sa mancam supa de pui. Supa fierbinte produce abur care ajuta la eliberarea cailor respiratorii si mentine umezeala la nivelul mucoasei nazale, adauga medicii.

Puiul este o sursa importanta de selenium si vitamina E, ambele elemente fiind antioxidanti care maresc imunitatea organismului. Mai mult, supa de pui contine si usturoi, care lupta eficient cu virusuri si bacteriile ce invadeaza organsimul.

Fasolea si ciupercile sunt bogate in proteine
Medicul Aurelian Ranetti spune ca printre alimentele bogate in proteine de natura vegetala se numara fasolea, mazarea, soia si lintea. In plus, ciupercile ajuta la intarirea sistemului imunitar in lupta cu factorii patogeni, atat de raspanditi in perioada rece.

Afla mai multe detalii despre acest subiect din "Gandul"!
 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    165 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies