Cum se sarbatoreste Craciunul pe mapamond?

Cum se sarbatoreste Craciunul pe mapamond?
Citeste mai mult despre: Craciun, brad, decoratiuni, Mos Craciun, tradii
Data publicarii: 22 Decembrie 2012

Desi peste tot in lume Craciunul semnifica Nasterea Domnului, sarbatorirea lui difera de la tara la alta, insa fie ca sarbatoresti le Noel in Franta sau il astepti pe Santa Claus in America si Anglia, Craciunul ramane cea mai importanta sarbatoare a crestinilor.

Arome de cozonac si scortisoara in casele romanilor
Mirosurile de portocale si cozonac, bradul frumos impodobit si colindatorii care bat din usa in usa sunt doar cateva dintre elementele care infatiseaza un Craciun traditional romanesc. Pregatirea pentru sarbatori incepe insa cu mult inainte, prin curatirea trupeasca si sufleteasca din cele 40 de zile ale Postului Craciunului. Pe masura ce se apropie sarbatorile, intri in febra cumparaturilor, a gatitului sau a impodobirii bradului. Daca pe vremuri, din brad nu lipseau fructele, lumanarile si dulciurile, acum ele au fost inlocuite cu globuri, beculete, beteala si bomboane de pom. In ceea ce priveste obiceiurile culinare, pe mesele romanilor se gasesc de Craciun sarmale, friptura de porc, cozonac si vin fiert cu scortisoara. Sarbatoarea daruirii incepe in Ajunul Craciunului, cand colindatorii anunta Nasterea Domnului si Mos Craciun imparte cadouri din casa in casa.

Frunze de palmieri in loc de brad, in Australia
Daca in Romania Craciunul e asociat cu iarna, cu vremea rece si cu zapada, in Australia se sarbatoreste in vacanta de vara, astfel incat cele mai multe festivitati au loc afara. Cel mai important eveniment al Craciunului se petrece seara, cand oamenii se intalnesc, aprind lumanari si canta colinde. In Ajun de Craciun, fiecare familie din Australia care tine la traditie pune in fereastra care o lumanare aprinsa, pentru a lumina drumul Fecioarei Maria, al lui Iosif si al lui Iisus. Meniul australienilor este totat diferit de cel al romanilor si cuprinde friptura de curcan, sunca si budinca de prune. Daca noi ne impodobim casa cu crengi de brad, in Australia se folosesc ferigi si frunze de palmieri.

Copiii chinezi il asteapta in Ajun de Craciun pe “Dun Che Lao Ren”
Putinii crestini din China sarbatoresc pe 25 decembrie Sheng Dan Jieh, adica Festivalul Nasterii Sfinte. Si in traditia chineza exista momentul impodobirii bradului, pe care ei il numesc “arborele luminii”, insa nu cu decoratiuni moderne, ci cu flori si ghirlande din hartie rosie, care simbolizeaza fericirea.
Mos Craciunul din China, Dun Che Lao Ren pe numele lui, nu lasa cadourile sub brad, asa cum se obisnuieste in Romania, ci in sosetele special create de copii pentru a fi umplute cu jucarii, dulciuri si fructe. Chinezii obisnuesc sa puna in geam felinare in noaptea de Craciun si sa lipeasca pe geamuri pagode rosii. In aceasta perioada a anului, in Hong Kong se sarbatoreste Ta Chiu, un festival de pace si reinnoire, prin care se aduc ofrande sfintilor.

Scena Nasterii Domnului se regaseste in casele francezilor
Pe langa impodobirea bradului, francezii au in case un alt simbol al Craciunului, scena Nasterii Domnului. Asezata in sufragerie cu cateva zile inainte de sarbatori, aceasta este finisata de copii, care aduc pietre si crengi de brad, pentru ultimele retusuri. In momentul in care se aprind lumanarile, copii se aduna in jurul scenei Nasterii Domnului, pentru a canta colinde. In seara de Craciun, inainte se a se duce la culcare, unele familii de francezi lasa pe masa mancare si lumanari, in eventualitatea in care Fecioara si Pruncul trec pe acolo.

Italienii ii au in fata casei pe Fecioara Maria si Iosif, in marime naturala
Italienii obisnuiesc sa sarbatoreasca ziua de Craciun in familie, sa mearga la biserica si apoi sa ia masa impreuna. Ei isi decoreaza casele cu crengute sau coronite de brad, iar uneori, pun la intrarea in locuinte figurine cu Fecioara Maria si Iosif, in marime naturala. In timp ce parintii decoreaza casa, copiii le scriu acestora scrisori, in care le ureaza “Buon Natale”, le promit ca o sa fie cuminti, dar insiruie si cadourile pe care spera sa le primeasca de la Mos Craciun. De pe masa de Craciun a italienilor nu lipsesc fructele de mare, pestele, legumele, salatele sau pastele. Inghetata cu fructe si pannettone, un fel de cozonac cu fructe sau cu miere si scortisoara sunt deserturile preferate de italieni in ziua de Craciun.
 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    105 min
    07:45 Acea fata
    60 min
    08:45 Ingeri tacuti
    75 min
    10:00 Imbratisarea ta
    105 min
    11:45 Esmeralda
    60 min
    12:45 Dragostea si banii
    135 min
    15:00 Pamantul, Soarele si tu
    120 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    45 min
    01:45 Trei surori
    165 min
    04:30 Doctorul casei
    45 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies